Recunoscut ca unul dintre marii sculptori ai secolului XX și reprezentant major al avangardei artistice europene, Constantin Brâncuși a fost, în ciuda faimei sale, și una dintre cele mai enigmatice personalități. Sculptorul român și-a cultivat el însuși această aură de mister și alteritate, conștient fiind că ea are priză la public. Mitologia brâncușiană a rămas influentă până la publicarea, în 1986, a unei mici părți din arhiva artistului și apoi, în 2003, a unui catalog cuprinzător, însoțind o retrospectivă a operei, care înfățișa pentru prima dată publicului corespondența privată a lui Brâncuși.
În volumul de față, Sanda Miller se folosește de aceste noi și remarcabile resurse pentru a evalua mai corect și nuanțat viața și opera brâncușiană în interacțiunea lor, furnizând detalii semnificative care pun într-o nouă lumină relația artistului cu prietenii, colecționarii, comanditarii, agenții și femeile din viața sa. Atenția față de anii de formare ai sculptorului în România și față de posibilele lui surse de inspirație în toată varietatea lor, bogăția izvoarelor din care se documentează autoarea, perspicacitatea și sensibilitatea cu care le citește și le îmbină fac din această carte un ghid indispensabil pentru înțelegerea unuia dintre artiștii definitorii ai modernității.
„Sanda Miller examinează cu maximă seriozitate și atenție sute de documente publicate recent, iar cartea pe care o scrie reușește să disperseze multe mituri înrădăcinate despre Brâncuși și să ne ofere un portret cât se poate de autentic al vieții și operei sculptorului.“ Slavonic and East European Review
SANDA MILLER este conferențiar în domeniul modei și al culturii la Universitatea Solent din Southampton, Marea Britanie, și specialistă în opera lui Brâncuși.