O camera mai mare decat painea

O camera mai mare decat painea

7.8 / 10 (24 votes)
NaN
Categories:
Language:
Romana
Publishing Date:
2018
Publisher:
Cover Type:
Paperback
Page Count:
180
ISBN:
9786060230168
Dimensions: l: 13cm | H: 20cm | 150g

2800
Next Day Delivery! In stock
Today by bike delivery
Next Day Delivery!

Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!
Publisher's Synopsis

Julian Kornhauser (n. 1946), reprezentant de seamă al Noului Val, s-a remarcat încă din perioada anilor ʼ70-ʼ80, nu doar ca poet, ci ca autor al studiului Lumea neprezentată, scris împreună cu un alt cunoscut poet din aceeași generație, Adam Zagajewski, în care aduce critici şi acuze virulente la adresa poeziei de atunci, axate pe probleme estetice sau formale, neglijând complet realitatea din jur.

Absolvent al Facultăţii de Filologie Slavă al Universităţii din Cracovia (secţia de sârbo-croată), în anul 1970, a urcat toate treptele carierei universitare, devenind profesor şi şef de catedră. A scris peste zece volume de studii critice despre spaţiul iugoslav şi a tradus numeroşi poeţi aparţinând acestui spaţiu.

A primit mai multe premii, printre care: Premiul Fundaţiei Koscielski (1975), Premiul European Literar, Iugoslavia (1989), Crucea de Aur pentru merite cultural-profesionale (1999), Premiul Silesius pentru întreaga creaţie, Wroclaw (2016). Poezia lui a fost tradusă în engleză, germană, croată, sârbă, bulgară, olandeză, maghiară.

În versurile sale din anii şaptezeci şi începutul anilor optzeci apar obsesiv elemente ale vieţii cotidiene în regimul comunist: tribune, lozinci propagandistice, marşuri, goluri în aprovizionare, iar pe lângă toate acestea atotprezenţa statului politic. Scopul propus, la fel ca şi la ceilalţi membri ai grupării, era în primul rând demascarea sistemului comunist opresiv şi a minciunii predominante în media, înregistrarea temerilor subconştiente ale societăţii, precum şi exprimarea unor intuiţii catastrofice.(...) Pe măsură ce anii trec, limbajul lui Kornhauser se curăţă treptat, pe de o parte, de „frazele frumoase” avangardiste, urmărind simplitatea expresiei, concizia şi senzorialitatea palpabilă, iar pe de alta, conferă stilizării o semnificaţie originală.

Aleksander Fiut

Reviews and comments

Some nightmares never completely ended. Nota 10

de Andreea Manaila | 27/08/2019 00:48

Jocul lui Gerald, roman plin de suspans, scris de autorul american Stephen King, începe cu o după-amiază însorită petrecută de un cuplu în casa lor de vacanţă de lângă lac. Amândoi entuziasmaţi, profitând de singurătatea tipică de final de vară, doresc să încingă lucrurile: sexul cu cătuşe pare să fie o activitate foarte interesantă pentru soţul lui Jessie Burlingame – Gerald. Dar nu şi pentru ea. Iar frica scoate ceea ce este mai rău din noi, iar din frică iese la iveală instinctul de supravieţuire. Gerald moare într-un mod neaşteptat. Iar Jessie se găseşte legată de pat, fiind imposibil pentru ea să scape. Rămasă singură (sau aproape singură, întâmplarea este că un câine vagabond ajunge să-i ţină companie cât timp se serveşte cu bucăţele din corpul soţului ei), ea începe să-şi amintească trecutul ei, fricile ei, ceea ce a păţit în copilărie şi a marcat-o enorm de mult pentru toată viaţa. Romanul, deşi în mare parte se desfăşoară doar într-o cameră de cabană, devine o tornadă de flash-back-uri şi introspecţii care te surprind, îţi dau fiori şi îţi sporesc curiozitatea pagină cu pagină. Descoperim că lucrurile inocente nu sunt chiar atât de inocente cum ar părea… Iar odată cu lăsarea întunerciului ies monştrii la care nu ne-am fi gândit niciodată. Şi ajungi să te întrebi care mai este diferenţa dintre vis şi realitate, atunci când te realizezi că nu mai ai mult de trăit? Cineva o să te găsească moartă prin deshidratare sau sufocare într-un pat, încăuşată, îmbrăcată doar în lenjerie intimă, probabil ronţăită pe alocuri de un câine înfometat şi… cu anumite membre şi bijuterii personale ce lipsesc cu desăvârşire.

...cand moartea ar fi o binecuvantare Nota 10

de Mihaela Cris | 26/05/2019 03:27

Fiind o fana Stephen King, Jocul lui Gerald mi s-a parut diferita ca stil de celelalte carti ale lui. Romanul incepe cu descrierea unui joc erotic al sotilor Burlingame care ia o intorsatura macabra. Jesse este nevoita astfel sa supravietuiasca unei nopti de cosmar, in agonie, insetata si secata de puteri. Mintea incepe sa ii joace feste, vocile din capul ei preiau controlul si amintirile neplacute din trecutul ei o coplesesc. Peste toate astea mai are si un musafir misterios care o ingrozeste. Toate acestea se petrec in ritm alert, suspansul este constant iar pe alocuri nu ne dam seama nici noi daca ce se intampla este real sau este doar rodul imaginatiei personajelor. Mi-a facut placere sa citesc aceasta carte si mi se pare incredibil stilul lui Stephen King de a descrie in douazeci de pagini incercarile lui Jesse de a ajunge la paharul cu apa fara sa te plictiseasca.

Add a review
You need to authenticate in order to add a review.