Naratorul romanului, în vârstă de 13 ani, trăieşte într-un orfelinat din Siberia la apusul URSS. În curtea şcolii, îi ia apărarea lui Vardan, un adolescent ale cărui maturitate şi fragilitate îl transformă în victima sigură a bătăuşilor. Naratorul îşi conduce prietenul acasă, în zona cunoscută drept „Fundătura Diavolului”. Aici este întâmpinat de o mică comunitate de familii armene, venite să aline vieţile celor apropiaţi care au fost transferaţi sau întemniţaţi în acest loc. Personaje extraordinare se revelează din aceste întâlniri. Un bildungsroman magistral, ce reconstituie un episod de neuitat din tinereţe, când, într-o lume de o incredibilă brutalitate, naratorul descoperă valoarea inegalabilă a umanităţii şi prieteniei.
„Atmosfera romanului îl face pe cititor să plonjeze imediat într-un trecut îndepărtat. Nu doar în ţara dispărută al cărei cetăţean a fost autorul, nici în Armenia de unde sunt originare o parte din personaje, ci într-un trecut pe jumătate real, pe jumătate visat, pe care tânărul narator îl descoperă din întâmplare. Locatar al unui orfelinat, acesta s-a împrietenit cu Vardan, un băiat de vârstă apropiată dintr-o familie armeană aflată în exil. Pe măsură ce orfanul devine protectorul prietenului său bolnav, povestea tuturor acelor armeni persecutaţi ajunge să-i invadeze viaţa.” (Le Monde)
„Magnificul tablou empatic pe care îl face romancierul imaginarului armean şi relaţiilor de solidaritate umană care se stabilesc în «Fundătura Diavolului», acest cartier de la marginea oraşului, este dublat de o reflecţie discretă, însă necruţătoare privind conştiinţa popoarelor, identitatea lor, dreptul sângelui învins de altruism, adopţia, cursul unei vieţi ce poate fi deviat asemenea unui fluviu.” (La Croix)
„Andreï Makine construieşte în Prietenul armean un superb roman de formare. Întâlnirea naratorului cu un adolescent carismatic, tovarăş de nefericiri pe când se afla la un orfelinat din Siberia, i-a schimbat concepţia asupra lumii, stimulându-i gustul pentru poezie, libertate şi justiţie.” (Les Echos)