Doctorii i-au prelevat celule fără să îi ceară voie. Iar aceste celule – numite HeLa – n-au murit niciodată. Mai mult, au provocat o revoluție în medicină și au stat la baza unei industrii de milioane de dolari. După 20 de ani, copiii ei au aflat adevărul. Și viețile lor s-au schimbat fundamental.
O chema Henrietta Lacks, dar oamenii de știință au cunoscut-o sub numele de HeLa. A fost o femeie săracă, de culoare, care a cultivat tutun, iar celulele ei – recoltate fără ca ea să știe, în 1951 – au devenit unul dintre cele mai importante instrumente în cercetarea medicală, vitale pentru dezvoltarea vaccinului contra poliomielitei, pentru studiile asupra clonării, cartografierea genomului uman, fertilizarea in vitro și multe altele. Celulele Henriettei au fost cumpărate și vândute în milioane de doze, dar, cu toate acestea, ea a rămas un personaj aproape necunoscut.
Aflați din istoria zguduitoare a Henriettei Lacks:
• ce au în comun, etica, rasa și medicina;
• ce descoperiri științifice s-au făcut datorită celulelor nemuritoare HeLa și ce înseamnă să te vindeci prin credință;
• povestea fiicei sale, Deborah, chinuită toată viața de tot felul de întrebări legate de mama ei, pe care n-a apucat s-o cunoască.
Rebecca Skloot povestește lucruri despre știință într-o manieră lucidă, tratează cu prudență politicile rasiale ale medicinei și relatează cu multă delicatețe istoria, adesea dureroasă, a familiei Lacks. Ea vorbește, de asemenea, despre nemuritoarele celule HeLa, intrând cu mult curaj în zona profund spirituală în care familia Henriettei a ajuns să înțeleagă prezența eternă a acesteia în lume. Scrierile despre știință conțin mai ales fapte, narate neutru. Însă cartea de debut a Rebeccăi Skloot este curajoasă și uimitoare. – New York Times