Gravitația afectează aproape toate aspectele vieții noastre materiale. Există însă o forță psihologică tot atât de puternică, despre care aproape nimeni nu a auzit. Ea este cea care aduce grupuri de oameni împreună, dar le și desparte, făcând ca anumite scopuri să fie atractive pentru unele, dar nu și pentru altele, și alimentând cicluri ale anxietății și ale conflictelor.
În Wanting, Luke Burgis se folosește de opera filosofului francez René Girard pentru a scoate la lumină această forță ascunsă și ne arată cum ne modelează ea viața și societatea.
Girard susține că oamenii nu doresc nimic în mod independent. Dorința este mimetică – noi imităm ceea ce vor alți oameni, iar acest lucru ne influențează modul în care ne alegem partenerii, prietenii, cariera, hainele și destinațiile de vacanță. Dorința mimetică este responsabilă până și de formarea identității noastre. Ea ne ajută să înțelegem de ce piesele lui Shakespeare sunt la fel de actuale și azi, de ce Peter Thiel a decis să fie primul investitor în Facebook și de ce lumea este tot mai divizată chiar pe măsură ce devine tot mai conectată.
Pornind de la experiența sa de antreprenor, profesor și student la filosofie și teologie, Burgis ne împărtășește tactici care ne ajută să transformăm voința oarbă în una intențională, iar pentru asta nu trebuie să ne abandonăm dorința, ci să dorim într-un mod diferit. Este posibil să căpătăm un control mai mare asupra lucrurilor pe care le vrem și o mai mare independență față de curente și mode și să găsim mai mult sens în munca și în viața noastră.