Zacuscă naturală de legume cu fasole
“Zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de “gustare” sau “aperitiv”. Rădăcina slavă a cuvântului (kus) înseamnă „gustos, delicios” sau „a muşca”.
Există numeroase varietăţi de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite: zacuscă de gogoşari sau ardei rosii, de ciuperci (pleurotus, ghebe, hribi, galbiori fiind doar cateva optiuni), de fasole, de vinete etc., aceste ingrediente putand fi coapte sau prajite in ulei. Intre cele mai folosite condimente pentru zacusca se numara piperul, foile de dafin sau usturoiul.
In tara noastra, zacusca se pregateste toamna si se conserva in borcane, pentru iarna, urmand a fi consumata intinsa pe felii de paine. Retetele sunt diverse; de multe ori vom auzi ca zacusca bunicii sau a mamei, facuta in casa, este cea mai buna. La fel ca acelea gatite acasa, cu grija pentru membrii familiei, sortimentele noastre nu contin conservanti sau aditivi si sunt 100% naturale.
A se depozita in incaperi curate, aerisite, racoroase, ferite de razele soarelui sau de inghet. Dupa deschidere a se pastra la temperatura de maxim 4˚C.