Cvartete de: Haydn, Beethoven, Sibelius
Pe lângă virtuozitatea și talentul celor patru muzicieni, ceea ce garantează succesul CD-ului „Ad Libitum – Primus” este colaborarea cu inginerul de sunet german Jakob Haendel – un expert pe care îl recomandă nu doar premiul Grammy obţinut, ci şi faptul că a lucrat cu cei mai mari muzicieni ai lumii, ca Joshua Bell sau Gidon Kremer.
Ad Libitum este o constelaţie care s-a format în aproximativ 8.280 de zile, adică în 23 de ani. Structura inițială a cvartetului a fost alcătuită din Adrian Berescu, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa. Armoniile lor au interferat pentru prima oară la Iași, aduse laolaltă de prof. Bujor Prelipcean, prim-violonist al Cvartetului Voces. Ad Libitum a fost modelat apoi de ciocnirea cu alte mari constelaţii care poartă nume sonore precum „Fine Arts Quartet”, „Amadeus Quartet” sau „Juilliard Quartet”. Recunoaşterea absolută au obţinut-o în 1997 în urma Concursului de la Evian, cea mai renumită competiţie de profil, unde au obținut: Marele Premiu, Premiul Presei Internaţionale şi Premiul Mecenatului Muzical.
În urmă cu un an violonistul Adrian Berescu a fost desprins din constelaţia Ad Libitum de o întorsătură tragică a destinului. După această pierdere Alexandru Tomescu a reîntregit configuraţia muzicală. Au început un nou drum și un nou destin, al cărui simbol este primul compact disc în această nouă formulă: Ad Libitum Primus.