carti de craciun feature

Cărți de Crăciun: 25+ povești magice de citit în perioada sărbătorilor

Cea mai plăcută cale de a intra în atmosfera de sărbătoare sunt cărțile de Crăciun. Pe lângă drumurile pe care le facem pentru a ne pregăti casa de sărbători, bucuria cadourilor și căldura timpului petrecut cu familia, magia Crăciunului înseamnă și o călătorie în timp, printre lumi, printre idei și trăiri, deslușind mistere sau descoperind povești de viață și de dragoste.

Tocmai din acest motiv ți-am pregătit o selecție de cărți de Crăciun fascinante, pentru maratonul de lectură din perioada sărbătorilor, dar pe care le poți oferi totodată cadou persoanelor dragi. De la povești romantice și nostalgice care nu duc lipsă de ambianța caldă după care tânjim cu toții în perioada asta a anului până la thrillere care îți dau fiori pe șira spinării, basme moderne cu creaturi magice și cărți care te învelesesc și te fac să râzi.

Cărți de Crăciun pentru adulți

Un ultim dar de Crăciun de Emily Stone

Editura Nemira, 2023, traducere de Emil Sîrbulescu

După ce și-au pierdut părinții la o vârstă fragedă, Cassie și Tom s-au bazat întotdeauna unul pe celălalt pentru a face față oricărei situații. Însă, de când Cassie l-a pierdut și pe Tom, se simte mai singură și mai tristă ca niciodată. Un ultim cadou de la fratele ei, îi oferă indiciile pentru a porni într-o călătorie care îi va schimba viața, dacă e dispusă să-și deschidă inima. Pe drumul din Londra până în Țara Galilor, apoi în Bordeaux, Cassie reia legătura cu prieteni vechi, reaprinde o dragoste de mult pierdută și, cel mai important, se regăsește pe sine.

Un ultim dar de Crăciun este o poveste emoționantă, plină de romantism și lecții de viață, despre regăsirea de sine exact atunci când pare imposibil și despre cum să-ți deschizi inima și să lași iubirea să pătrundă în viața ta.

Fetița cu ochi albaștri de Michel Bussi

Editura Polirom, 2023, traducere de Mădalin Roșioru

Cu numai două zile înainte de Crăciunul anului 1980, un avion se prăbușește în munți și singurul supraviețuitor este o fată de numai trei luni, a cărei origine este disputată de două perechi de bunici, ambele susținând că fetița scăpată ca prin minune le este nepoată. Trăiește Lyse-Rose de Carville sau Emilie Vitral? Optsprezece ani mai târziu, un detectiv angajat de Mathilde de Carville pretinde că a descoperit, în sfârșit, adevărul, dar este găsit apoi mort. Începe astfel o cursă contra-cronometru în care măștile cad una câte una și ies la iveală secrete păstrate de-a lungul anilor de ambele părţi.

Dacă ești în căutarea unei cărți de Crăciun care să te țină cu sufletul la gură și să te facă să intri în pielea unui detectiv, Fetița cu ochi albaștri este alegerea potrivită. Scrisă într-un ritm alert, aproape cinematic, cartea îți lasă impresia că vezi ce se întămplă și că ești un martor invizibil la fiecare întâmplare. Dincolo de a fi o carte polițistă cu răsturnări de situație neașteptate, Fetița cu ochi albaștri este și o poveste de dragoste și de familie.

Afacerea vieții tale de Fredrik Backman

Editura Art, 2023, traducere de Andreea Caleman

Este Ajunul Crăciunului, iar un tată și un fiu se întâlnesc pentru prima dată după mulți ani. Tatăl, un bărbat a cărui viață s-a învârtit întotdeauna în jurul carierei, are o poveste de împărtășit înainte de a fi prea târziu. Într-o noapte friguroasă de iarnă, tatălui i se oferă o șansă neașteptată de a face ceva remarcabil, care ar putea schimba destinul unei fetițe bolnave de cancer pe care abia o cunoaște. Dar, înainte de asta, trebuie să afle cât a valorat de fapt propria viață, și numai fiul său îi poate oferi răspunsul.

Cu umor și compasiune, Afacerea vieții tale îți reamintește că viața este un dar trecător, iar moștenirea noastră stă în modul în care împărțim acest dar cu cei pe care îi iubim. O poveste pătrunzătoare și emoționantă despre cum să aflăm ce este cu adevărat important în viață, despre ce înseamnă să fii părinte, despre dragoste, moarte și ce reprezintă cu adevărat acasă.

A Winter in New York de Josie Silver

Editura Penguin Books Ltd, 2023

Unde altundeva e cel mai bun loc să o iei de la capăt, dacă nu în New York? Așa gândește Iris, care sosește în orașul visurilor ei, cu intenția de a-și relansa cariera culinară și de a lăsa în urmă problemele în dragoste. Rătăcind pe străzi la un celebru festival culinar, Iris zărește vitrina unei gelaterii, pe care o recunoște dintr-o fotografie veche a mamei ei. Înăuntru, îl întâlnește pe Gio, un bărbat carismatic, cu un zâmbet irezistibil, dar care se află la rândul lui într-un impas. Singura persoană care are răspunsul la problema lui este chiar Iris.

Plasată în strălucitorul New York, în cea mai frumoasă perioadă din an, A Winter in New York este o carte de Crăciun cozy, romantică și înduioșătoare, care îți reamintește cât de surprinzătoare poate fi viața și că nu este niciodată prea târziu să o iei de la capăt.

Scrisoarea de Crăciun de Emily Stone

Editura Nemira, 2022, traducere de Cristina Nan

În fiecare an, de Crăciun, Josie le scrie o scrisoare părinților pe care i-a pierdut într-un accident cu mult timp în urmă, o scrisoare care conține aceleași cuvinte: „Mi-e dor de voi.“ De această dată, în drumul ei spre cutia poștală, Josie se izbește cu bicicleta de un străin misterios. Întâlnirea cu Max îi va schimba lui Josie cursul vieții și, îndrăgostită până peste cap, tânăra e convinsă că și-a descoperit iubirea vieții, până când Max dispare fără urmă. Soarta însă îi va aduce din nou împreună, tot înainte de Crăciun.

Printre peisajele pitorești din zona rurală a Angliei, pe străzile din New York și prin locurile fermecătoare din Edinburgh, Scrisoarea de Crăciun spune o poveste de dragoste tulburătoare. Uneori amuzantă și emoționantă, alteori sfâșietoare. Dincolo de momentele pline de romantism, cartea este o pledoarie pentru viață și un portret emoționant al unei femei care descoperă că este mai puternică decât ar fi crezut vreodată.

Fericirea lupului de Paolo Cognetti

Editura Polirom, 2022, traducere de Cerasela Barbone

Dincolo de munții impunători, se deslușește Freda Fountain, un loc ideal pentru cei care au nevoie de un nou început. Fausto decide să lase în urmă o căsnicie eșuată și viața sufocantă din Milanoi, pentru a se bucura de liniște departe de oraș. Silvia încearcă să descopere ceva despre sine, iar privirea ei este mereu îndreptată către cel mai înalt vârf sau cel mai apropiat ghețar. Într-o noapte în care micul oraș se pregătește de iarnă, cei doi se apropie unul de celălalt și pornesc în căutarea fericirii și a vieții pe care și-o doresc cu atâta disperare.

Fericirea lupului este o poveste emoționantă despre dragoste și natură, care se întâmplă la peste trei mii de metri altitudine, într-un peisaj pe cât de liniștitor, pe atât de primejdios. O adevărată odă închinată muntelui, imprevizibil şi copleșitor, dar și o meditație despre fericire și puterea de a o lua de la capăt. 

The Winter Garden de Alexandra Bell

Editura Cornerstone, 2022

În noaptea în care mama ei moare, Beatrice, în vârstă de 8 ani, primește o invitație la o misterioasă grădină de iarnă, apoi este transportată într-un loc magic care îi alină pe loc durerea. Optsprezece ani mai târziu, după ce anulează logodna cu un duce influent și stârnește un adevărat scandal în societatea victoriană, Beatrice primește invitația de a participa la un concurs al cărui premiu este îndeplinirea unei dorințe în Grădina de Iarnă. Beatrice este hotărâtă să câștige și să repare trecutul. Ce nu știe însă este că va concura împotriva celei mai bune prietene.

The Winter Garden spune povestea a două femei, cât se poate de diferite, dar legate din multe puncte de vedere și care trăiesc într-o societate dominată de bărbați, în care abilitățile și pasiunile lor sunt văzute, mai degrabă, ca dezavantaje decât ca atuuri. O lectură ideală pentru cititorii care iubesc realismul magic, poveștile cu personaje puternice și ficțiunea istorică.

A German Christmas. Festive Tales From Berlin to Bavaria de Thomas Mann, Peter Stamm, E. T. A. Hoffmann

Editura Vintage Publishing, 2022

Un copil pierdut într-o pădure înzăpezită întâlnește un salvator neașteptat, doi îndrăgostiți se reunesc în goana de ultimă oră după cadouri și multe alte povești care au contribuit la câteva dintre cele mai cunoscute tradiții din preajma sărbătorilor. Toate întâmplările magice se învârt în jurul ideii de reflecție și redescoperire într-o formă sau alta.

A German Christmas. Festive Tales From Berlin to Bavaria este o colecție deosebită în care poveștile clasice ale fraților Grimm, E.T.A. Hoffmann și Thomas Mann, se împletesc cu poveștile mai recente ale scriitorilor ca Peter Stamm sau Martin Suter, pentru a-ți face cunoștință cu cele mai cunoscute tradiții festive din Austria, Elveția și Germania.

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva de Benjamin Stevenson

Editura Trei, 2022, traducere de Mihaela Apetrei

Familia Cunningham organizează o întâlnire la Sky Lodge, un refugiu montan înzăpezit din Australia, decorul perfect pentru vin fiert și… crimă. Ajuns la stațiune, Ernie este îngrozit de reuniunea de familie și are un motiv întemeiat: el este de vină că fratele lui a fost închis, iar ceilalți nu l-au iertat. Mai mult decât atât, singurul lucru pe care membrii familiei îl au în comun este că toți au ucis pe câte cineva. Când primul cadavru este găsit în zăpadă, cursa contracronometru pentru aflarea vinovatului începe.

Scris de Benjamin Stevenson, autor premiat și cunoscut comediant australian, Toți cei din familia mea au ucis pe cineva este un roman polițist distractiv și inteligent scris, care urmează rețeta clasică, fără a deveni câtuși de puțin banal. Ai parte de lovituri de teatru, jocuri de putere și momente amuzante, totul într-un peisaj montan uluitor.

Magie între două lumi de Kristin Hannah

Editura Litera, 2022, traducere de Simona Tatu

Magie între două lumi spune povestea unei femei care primește o a doua șansă miraculoasă la fericire. Recent divorțată și rămasă complet singură, Joy nu-și mai poate regăsi vechiul entuziasm în apropierea Crăciunului, chiar dacă obișnuia să iubească această perioadă mai mult decât oricare alta. Fără să spună nimănui, își rezervă un zbor spre Pacificul de Nord-Vest. Când un eveniment neașteptat o aduce în adâncul unei păduri tropicale, Joy ia decizia îndrăzneață de a lăsa în urmă vechea ei viață și pornește într-o aventură incredibilă.

Un basm modern încărcat de sensibilitate, Magie între două lumi te poartă într-o lume plină de iubire, armonie și șanse neașteptate, în care se produc adesea miracole ce salvează și schimbă destine. Vei descoperi o poveste fascinantă despre viață, trădare, puterea iertării și speranța că niciodată nu e prea târziu pentru a porni în căutarea fericirii.

What Child is This? de Bonnie MacBird

Editura Collins Crime Club, 2022, ilustrații de Frank Cho

O fi perioada Crăciunului la Londra, dar pentru Sherlock Holmes, cel mai renumit detectiv din lume, nu e timp de sărbătoare. Copilul unui cuplu înstărit este ținta unui răpitor sinistru, în timp ce un aristocrat care locuiește într-un conac din zona rurală este îngrijorat pentru fiul său dispărut fără urmă. Doi copii, două mistere de nedeslușit. Există oare o legătură între cele două cazuri?

Scrisă din perspectiva doctorului Watson, What Child is This? este plină de căldură și de spiritul Crăciunului, în ciuda întâmplărilor care se derulează. Ceea ce face acest roman și mai captivant sunt ilustrațiile minunate ale lui Frank Cho, artist la Marvel Comics și DC Comics, care dau viață personajelor și atmosferei de iarnă victoriană, evidențiind aspectele cheie ale poveștii.

A Christmas Memory de Truman Capote

Editura Penguin Books Ltd, 2022

În A Christmas Memory, Truman Capote, autorul celebrei Breakfast at Tiffany’s, împărtășește cele mai frumoase amintiri din preajma Crăciunului, de pe vremea când era copil. Truman Capote și-a petrecut copilăria în casa sărăcăcioasă a unor rude, unde singura lui prietenă era o verişoară îndepărtată de peste şaizeci de ani cu suflet de copil. Venirea Crăciunului însemna începutul unei perioade magice, în care ornamentele erau făcute în casă, iar bradul pe care și-l alegeau singuri din pădure era un simbol al bucuriei pure și inocente.

Tandre și nostalgice, poveștile lui Truman Capote sunt un omagiu adus Crăciunului. A Christmas Memory este o lectură interesantă şi plină de emoţie atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, despre prietenia neobișnuită, dar fără sfârșit, între două suflete care reușesc, aproape din nimic, să-și facă o sărbătoare de neuitat.

Anul viitor pe vremea asta de Sophie Cousens

Editura Nemira, 2021, traducere de Roxana Olteanu

Anul viitor pe vremea asta spune povestea a doi oameni cum nu se poate mai diferiți, dar ale căror drumuri se intersectează iar și iar. Chiar dacă s-au născut în aceeași zi, la doar un minut distanță, Quinn este iubit de toată lumea, are succes și se bucură de tot ce primește de la viață, în timp ce Minnie se chinuie pentru a obține orice lucru pe care și-l dorește, iar lipsa de încredere în sine o trage adesea în jos. Deși sunt atât de diferiți, fiecare întâlnire întâmplătoare îi tulbură și îi face să-și dorească mai mult.

Dacă ești în căutarea unei cărți de Crăciun care să te binedispună, care să te ajute să te deconectezi și să-ți aduci aminte cât de surprinzătoare poate fi uneori viața, Anul viitor pe vremea asta este alegerea potrivită. 

Un altfel de Crăciun de John Grisham

Editura RAO, 2020, traducere de Horia Nicola Ursu

Sătui de agitație, de febra cumpărăturilor, de decorațiuni și cadouri, de felicitări și zâmbete mai mult sau mai puțin sincere, morocănosul Luther și soția lui, Nora, se hotărăsc să sară anul acesta peste Crăciun și să plece într-o croazieră în Caraibe. Decizie care atrage toată furia și supărarea vecinilor. În dimineața dinaintea Crăciunului, pe când își făceau bagajele, pregătiți să lase totul în urmă, fiica lor Blair îi anunță că vine acasă cu noul ei iubit, pentru a-l prezenta părinților și a petrece Crăciunul împreună.

Un maestru al thrillerelor juridice, John Grisham te încântă de această dată cu o poveste savuroasă, relaxantă și plină de umor. Deși ascunde un strop de satiră la adresa comercializării acestei sărbători, Un altfel de Crăciun te binedispune și este alegerea potrivită pentru a intra cu zâmbetul pe buze în spiritul și atmosfera Crăciunului.

Cărți de Crăciun pentru adolescenți

Logodnicii iernii de Christelle Dabos

Editura Humanitas, 2023, traducere de Elena Ciocoiu

În urma unui cataclism numit „Ruptura”, lumea a fost sfărâmată în douzeci și una de arce – insule cereşti plutitoare. Fiecare dintre ele s-a dezvoltat diferit, iar oamenii care trăiesc pe astfel de arce au căpătat puteri specifice. Ophélie, o tânără introvertită şi genială, înzestrată cu darul de a citi trecutul lucrurilor şi de a călători prin oglinzi, trăiește pe Anima – „arca pe care obiectele prind viaţă“. Când familia o logodeşte cu Thorn, membru al puternicului clan al Dragonilor, și ajunge în periculoasa și înghețata arcă a Polului, Ophélie descoperă că este cheia unei enigme de care depinde însăși soarta lumii.

Logodnicii iernii este alegerea ideală dacă vrei să descoperi un univers fantastic în care să te pierzi cu orele, personaje puternice, bine creionate și o aventură plină de intrigi și suspans împletită cu o emoţionantă poveste de dragoste care să te țină cu sufletul la gură până la final.

12 zile cu Dash și Lily de David Levithan, Rachel Cohn

Editura Trei, 2021, traducere de Bogdan Perdivara

În 12 zile cu Dash si Lily îi reîntâlnești pe simpaticii protagoniști îndrăgostiți din Dash, Lily și Cartea Provocarilor. De atunci, cei doi au avut parte de un an destul de dificil. Adoratul bunic al lui Lily a suferit un atac de cord, iar recuperarea anevoioasă i-a provocat fetei multă îngrijorare, transformând-o dintr-o tânără energică și optimistă într-una apatică și mereu îngrijorată. Cu doar 12 zile rămase până la Crăciun – perioada preferată din an a lui Lily – Dash împreună cu fratele ei pun la cale un plan pentru a o ajuta pe fată să redescopere spiritul sărbătorilor de iarnă din New York, un timp și un loc unice în lume.

Cu multă imaginție, un umor spumos și momente emoționante, 12 zile cu Dash și Lily surprinde provocările iubirii adolescentine, dar și pe cele ale vieții de adult, totul pe fundalul magic al celei mai frumoase perioade din an. O carte de dragoste pentru adolescenți numai bună de citit de sărbători, alături de un ceai sau o ciocolată caldă.

Partea întunecată a magiei de V.E. Schwab

Editura Nemira, 2023, traducere de Cristina Jinga

Povestea din Partea întunecată a magiei se desfășoară într-un univers guvernat de magie, în care există mai multe Londre diferite: Roșie, Cenușie, Albă și una Neagră. Între fiecare dintre aceste lumi există porți, dar au fost ferecate acum mult timp. Singurii care mai pot călători între aceste lumi sunt magicienii antari. Inițial dușmani, Kell și Lila, un contrabandist pasionat de artefacte și o hoață care bântuie în travesti străzile Londrei Cenușii, sunt nevoiți să se ajute unul pe altul când își dau seama că au intrat într-o conspirație mortală.

Un urban fantasy care pornește de la teoria lumilor paralele, Partea întunecată a magiei te poartă într-o aventură palpitantă, plină de intrigi periculoase, personaje fascinante și un univers în care magia nu e o unealtă, ci o creație vie, cu care poți comunica, care te poate auzi, te poate simți și înțelege sau poate alege să te ignore.

Cercul magic al lunii negre de Cari Thomas

Editura Bookzone, 2022, traducere de Iulia Dromereschi

Amplasată într-o versiune a Londrei contemporane, povestea din Cercul magic al lumii negre vorbește despre frumusețea seducătoare, dar mortală, a vrăjitoriei. Încă din copilărie, Anna a fost avertizată de mătușa ei privind pericolele magiei. Asemenea celorlalte Legătoare, mătușa Annei crede că magia este un păcat, ispita supremă, un blestem ce aduce doar suferință. Însă, nu toți vrăjitorii sunt dispuși să ucidă magia din ei, iar Anna este pe cale să descopere o altă latură atât a ei însăși, cât și a puterii pe care o stăpânește.

Printre cele mai frumoase cărți pentru adolescenți de citit de Crăciun, Cercul magic al lunii negre te poartă în aventuri uimitoare care te țin cu sufletul la gură. Vei porni alături de Anna într-o călătorie inițiatică plină de vrăji, descântece și poțiuni miraculoase, în care vei descoperi nu doar puterea magiei, ci și magia încrederii în sine și magia prieteniei.

Good Enough to Eat. Tales at Midnight de Gina Blaxill

Editura Scholastic, 2022

Satul Westerleen trece printr-o iarnă grea – hrana s-a împuținat, frigul e chinuitor, iar cine se rătăcește prin pădure are șanse mari să se trezească în cabana vrăjitoarei și să nu mai plece niciodată de acolo. Când Hansel și Gretel se întorc din pădure, nevătămați, toată lumea crede că Hansel a fost eroul care și-a salvat sora. Nimic mai fals, deoarece Gretel a fost cea care a învins-o pe vrăjitoare. Tânăra va face tot ce îi stă în putință pentru a fi, în sfârșit, apreciată și răsplătită de oamenii din sat, dar și pentru a obține libertatea adevărată.

Un retelling întunecat și plin de mister după basmul clasic Hansel și Gretel, Good Enough to Eat. Tales at Midnight este o poveste palpitantă, cu răsturnări de situație neașteptate. De fiecare dată când crezi că știi ce s-a întâmplat, mai multe informații sunt dezvăluite, forțându-te să-ți schimbi perspectiva și să te întrebi cât de departe sunt dispuși oamenii să meargă pentru a obține ce-și doresc?

Lumile lui Harap-Alb de Aurel Cărășel

Editura Pavcon, 2022

Cum ar arăta poveștile copilăriei dacă am ști răspunsul la întrebarea: „Și mai departe?” sau dacă am vedea întâmplările din perspectiva altui personaj? Spre deliciul celor mici, dar și a celor mari, Aurel Cărășel şi-a folosit talentul literar într-un volum în care poveștile lui Ion Creangă și-au găsit continuarea, iar eroii lui și-au reluat călătoriile. Printre acestea, se află superba nuvelă Lumile lui Harap-Alb, care prezintă aventurile din celebrul basm românescdintr-o perspectivă la care puțini s-ar aștepta, cea a Spânului, dar și alte basme îndrăgite continuate și tâlcuite cu har.

Aristotel și Dante plonjează în apele lumii de Benjamin Alire Saenz

Editura Trei, 2022, traducere de Ciprian Siulea

În Aristotel și Dante plonjează în apele lumii, doi băieți îndrăgostiți dintr-un mic oraș de la graniță sunt nevoiți să descopere ce înseamnă să rămâi îndrăgostit și să-și construiască o relație într-o lume care pare că le pune la încercare însăși existența. Când Ari, cel tăcut și invizibil, se confruntă cu o pierdere neașteptată realizează că trebuie să lupte mai tare ca oricând să-și clădească o viață doar a lui. Mai mult, acum îl are alături pe Dante, cel visator și isteț.

Aristotel și Dante plonjează în apele lumii te poartă printr-un carusel al emoțiilor și ești alături de personaje pe un drum greu, tulburător și sensibil, în încercarea de a-și croi propriul drum într-o lume care nu-i înțelege. O explorare sinceră și profundă a trăirilor omenești, a identității și a sexualității.

All the jingle ladies de Beth Garrod

Editura Scholastic, 2022

All the jingle ladies spune povestea lui Molly Bell, o adolescentă care urăște Crăciunul. În copilărie, părinții ei au lansat un videoclip de Crăciun care de-a lungul anilor a devenit viral. Partea dramatică este că apare și ea în el, cântând jenant un vers la final. La premiera unui nou film de Crăciun, care include melodia pe coloana sonoră, Molly întâlnește un tip simpatic și misterios, pe care încearcă să-l împiedice să descopere cine este ea. Însă Molly nu e singura care își ascunde adevărata identitate.

All the jingle ladies se numără printre acele cărți de Crăciun pline de căldură, romantism, prietenie și sentimentul că în final, într-un fel sau altul, totul va fi bine. O poveste cu personaje îndrăznețe, o intrigă care îți stârnește curiozitatea încă de la început, și un final care te umple de speranță. Numai bună de citit de sărbători, alături de un ceai sau o ciocolată caldă.

Pe un drum sau altul de Kara McDowell

Editura Trei, 2021, traducere de Camelia Ghioc

Page este o adolescentă care trăiește constant cu teama de a face o alegere greșită. De aceea, când este pusă în situația de a lua o decizie de ultim moment și a alege între două opțiuni la fel de importante, se simte paralizată. Să meargă cu Fritz, cel mai bun prieten și marea ei iubire, la cabana din munți a familiei lui sau să o însoțească pe mama ei la New York, un oraș plin de posibilități? Ce decizie ar putea să o aducă mai aproape de împlinirea celei mai arzătoare dorințe?

Pe un drum sau altul este o carte pentru adolescenți înduioșătoare, care te încurajează să-ți învingi temerile și îți arată că lumina își poate croi drum chiar și prin cel mai dens întuneric. O combinație fermecătoare între o poveste romantică de Crăciun și un portret realist al anxietății.

Dash, Lily și Cartea Provocărilor de Rachel Cohn, David Levithan

Editura Trei, 2021, traducere de Bogdan Perdivară

Lily este o adolescentă de șaisprezece ani, optimistă, inteligentă, visătoare, căpitanul echipei de fotbal a școlii ei și o mare iubitoare a Crăciunului. Dash este opusul lui Lily. Matur, sarcastic, singuratic, pasionat de lectură și, cel mai important, nu iubește deloc Crăciunul. Lily lasă în raftul librăriei preferate din New York un jurnal plin de provocări, care așteaptă să fie găsit de băiatul potrivit. Acesta este nimeni altul decât Dash, care acceptă regulile jocului pe care i-l propune fata, iar de aici începe o adevărată aventură de sărbători pentru amândoi.

Dash, Lily și cartea provocărilor este o carte de dragoste pentru adolescenți plină de căldură și speranță, care se desfășoară pe fundalul magic al celei mai frumoase perioade din an. Aventurile prin care trec Lily și Dash, modul în care evoluează relația lor, pasiunile care îi unesc, flirtul savuros și interacțiunile pline de umor fac din Dash, Lily și cartea provocărilor o lectură care îți aduce zâmbetul pe buze și te ține cu sufletul la gură de la primele pagini.

Misterele de la Casa de Iarnă de Ben Guterson

Editura Humanitas, 2021, traducere de Anca Bărbulescu, ilustrații de Chloe Bristol

Misterele de la Casa de Iarnă este al treilea volum din seria Casa de iarnă și cel care încheie povestea plină de suspans a celui mai faimos hotel din lume. Tânăra Elizabeth, alături de prietenul ei Freddy, se mută în magnificul hotel Casa de iarnă sperând la momente pline de veselie și distracție. Nu va trece mult însă până când fata și prietenul ei vor fi atrași din nou în urzeala unui mister care le poate pune viața în pericol. Oaspeții hotelului încep să se poarte ciudat, iar puterile lui Elizabeth se manifestă în cele mai neașteptate moduri.

Misterele de la Casa de Iarnă este o carte de Crăciun ideală pentru adolescenții care iubesc enigmele, poveștile cu un aer supranatural și ghicitorile istețe. Conține numeroase detalii interesante despre jocurile de cuvinte, iar tinerii vor descoperi cum să decodifice o anagramă și ce este aceea o metagramă – totul într-un spațiu de vis care îmbină magia cu realitatea.

Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun de Ben Miller

Editura Pandora M, 2020, traducere de Roxana Aneculaesei, ilustrații de Daniela Jaglenka Terrazzini

În spatele oricărui personaj devenit erou, se află o lecție de viață și o poveste cu multe greșeli și alegeri mai puțin fericite. La fel e și în cazul lui Moș Crăciun. Tânărul Jackson știe totul despre renii zburători, despre atelierul secret de la Polul Nord sau despre magia care îl ajută pe Moș Crăciun să ducă daruri peste tot în lume într-o singură noapte. Ce nu știe însă este cum a ajuns Moș Crăciun să fie… Moș Crăciun? Până când, într-o noapte de Ajun, Jackson îl cunoaște și îi ascultă incredibila poveste. 

Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun îi poartă pe cititori într-o aventură fascinantă în lumea unui personaj atât de îndrăgit, a cărui viață, până acum, părea o enigmă. O poveste care surprinde perfect esența acestei sărbători și bucuria de a dărui, cu o morală din ce în ce mai necesară în zilele noastre – empatia poate salva suflete, iar apropierea și bunătatea ne pot transforma viața în bine.

Castelul din nori de Kerstin Gier

Editura Didactica Publishing House, 2020, traducere de Iulia Dromereschi

Undeva în Alpii Elvețieni se află Castelul din nori, un hotel maiestuos, de renume, care găzduiește în noaptea dintre ani un bal de revelion, la care sosesc invitați din toate colțurile lumii. Fanny, o adolescentă de 17 ani, lucrează ca internă la hotel și alături de Ben, fiul simpatic al unuia dintre proprietari, și de restul personalului pregătesc musafirilor o ședere luxoasă. Însă, aproape nimeni nu este cine pare a fi, iar planuri secrete și periculoase se pun la cale în spatele ușilor închise.

Dacă vrei să citești o aventură plină de mister, umor și romantism, care să te facă să te simți parte din poveste de la primele rânduri, atunci Castelul din nori este alegerea ideală. Pentru că are de toate: oligarhi ruși, diamante dispărute, o tentativă de răpire, niște posibili spioni, un triunghi amoros, o mulțime de secrete și o investigație periculoasă în care eroina cărții riscă să-și piardă nu doar slujba, ci și inima.

Cronicile din Narnia – Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C.S. Lewis

Editura Arthur, 2021, traducere de Radu Paraschivescu, Irina Oprea, ilustrații de Pauline Baynes

Patru frați aventuroși, Peter, Susan, Edmund şi Lucy, deschid o ușă ascunsă într-un dulap și ajung în Narnia, un tărâm fermecat în care domnește iarna, dar un loc în care Moș Crăciun nu ajunge niciodată. Ei descoperă că ținutul Narnia se află sub magia Vrăjitoarei Albe, care ține creaturile captive, iar pe cei care i se împotrivesc îi transformă în piatră. Doar leul Aslan, adevăratul rege, cu ajutorul a patru copii, poate să salveze această lume și să aducă înapoi primăvara.

Cronicile din Narnia este una dintre cele mai populare și mai fascinante serii de cărți fantasy și o carte de Crăciun ideală atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți. Leul, Vrajitoarea si dulapul, al doilea volum din serie, este poveste descoperirii Narniei, întâlnirea cu vrăjitoarea Jadis, cu Aslan, leul care stăpâneşte tărâmurile acestui ținut magic, dar şi cu multe alte personaje fermecătoare, de la fauni până la sirene.

Cărți de Crăciun pentru copii

Lista lui Moș Crăciun de Kieran Crowley

Editura Ars Libri, 2022, traducere de Albert Toma, ilustrații de James Lancett

Ce ai face dacă Moș Crăciun te-ar pune pe lista celor care nu sunt cuminți? Când Aisling și Joe îi fac tot felul de glume răutăcioase și intră în conflict cu noua lor dădacă, ea îi scrie Moșului cerându-i să-i treacă pe „lista obraznicilor”. Hotărâți să nu rămână fără cadouri, cei doi urmează sfatul celui mai neascultător copil din școală și fură lista lui Moș Crăciun. Imediat își dau seama de greșeala făcută și vor să o înapoieze. Astfel, intră într-o cursă contra cronometru pentru a-i înapoia Moșului lista, înainte de a distruge Crăciunul pentru toți copiii.

Printre cele mai frumoase și haioase cărți de Crăciun pentru copii, Lista lui Moș Crăciun este o poveste grozavă care îi învață pe copii să fie responsabili și să învețe din greșeli. Totodată îi poartă într-o aventură plină de suspans și neprevăzut, în cursa pentru salvarea Crăciunului.

Omul de zăpadă magic de Katherine Tegen

Editura Paralela 45, traducere de Mihaela Pogonici, ilsutrații de Brandon Dorman

Omul de zăpadă magic spune povestea unui băiat pe nume George care, într-o zi, pe când stătea plictisit și se uita pe fereastră, se trezește cu dorința de nestăpânit de a face cel mai frumos om de zăpadă. Se îmbracă repede cu haine groase și iese în grădină, unde începe să facă bulgări, pe care îi rostogolește prin nămeții albi. După ce omul de zăpadă este gata, se întâmplă un lucru magic, iar George face cunoștință cu noul lui prieten.

Omul de zăpadă magic este o carte de Crăciun pentru copii în care ilustrațiile încântătoare ale lui Brandon Dorman și măiestria scriitoarei Katherine Tege de a surprinde frumusețea iernii aduc la viață un personaj pe care atât cei mici, cât și cei mari îl vor îndrăgi de la primele pagini.

Spiridușa adevărului de Matt Haig

Editura Nemira, 2021, traducere de Mihaela Buruiană, ilustrații de Chris Mould

Spiridușa adevărului face parte din universul magic Un băiat numit Crăciun și spune povestea unei Spiridușe care primește blestemul de a spune mereu adevărul. Dacă la început acest lucru o aduce în multe situații neplăcute, pe parcursul cărții Spiridușa descoperă că a spune mereu adevărul poate fi o eliberare. Totodată, aventura ei, o ajută să înțeleagă ce înseamnă prietenia și încrederea în sine.

O carte de Crăciun cu un mesaj puternic atât pentru copii, cât și pentru adulți, Spiridușa adevărului vorbește despre răbdare și acceptare, despre cum ne putem răni, dar și despre cum ne putem ajuta unii pe ceilalți, despre cum adevărul și cuvintele pot face minuni și, nu în ultimul rând, despre faptul că suntem cu toții diferiți și trebuie să ne înțelegem și să ne acceptăm așa cum suntem.

Cum a salvat Tălpici Crăciunul de Victoria Pătrașcu

Editura Univers, 2021, ilustrații de Karda Zenko

Pentru Tălpici, iepurele polar, Crăciunul nu e tocmai cea mai fericită perioada din an și asta pentru că în Laponia, toate merg pe dos. Anotimpurile se ceartă de zor în palatul Babei Iarnă, încălzirea globală își face de cap cu Roata anului, iar zăpada tot întârzie să cadă. Va putea oare Tălpici să salveze Crăciunul și să se bucure de această perioadă magică?

Cum a salvat Tălpici Crăciunul îi poartă pe copii într-o aventură fantastică, plină de peripeții și momente haioase, în încercarea de a-i da o mână de ajutor iepurelui polar. Ilustrațiile superbe și viu colorate vor fi foarte îndrăgite de copii, iar povestea e potrivită pentru lectura din seara de Ajun, dar nu numai.

Descoperă mai multe cărți de Crăciun pentru copii care îi ajută să se dezvolte și să se cufunde în lumi de poveste.

Fiecare dintre aceste cărți de Crăciun deschide o nouă poartă către un univers plin de povești în care dragostea, speranța, misterul și miracolele se împletesc într-un dans magic. Explorează-l pagină cu pagină și lasă-te cucerit de lecțiile frumoase despre empatie, curaj, emoții și relații interumane.

Răsfoiește rafturile librăriilor Cărturești sau intră pe carturesti.ro și descoperă sute de alte titluri de cărți de citit de Crăciun care să-ți încălzească inima de sărbători.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.