carti in engleza pentru adolescenti

Cărți în engleză pentru adolescenți: 10+ lecturi fantastice pentru young adults

Cărțile pentru adolescenți deschid larg ușile spre tărâmuri fascinante care te fac să privești lumea cu alți ochi, către povești extraordinare care te fac să râzi, să plângi, să-ți găsești puterea interioară și care vor rămâne cu tine mult după ce ai parcurs ultima pagină. Mai mult de atât, dacă vrei să-ți dezvolți abilitățile lingvistice și să-ți îmbogățești vocabularul, cărțile în engleză îți vin în ajutor.

Pline de emoții puternice, zbucium, fiorii primei iubiri, întâmplări neașteptate, momente amuzante și mistere gata de a fi deslușite, descoperă recomandările noastre de cărți în engleză pentru adolescenți pe care le vei citi cu sufletul la gură.

Wildblood de Lauren Blackwood

Editura Wednesday Books, 2023

Poți comanda cartea aici.

Wildblood spune povestea Victoriei, o tânără de optsprezece ani cu o abilitate stranie. Victoria poate manipula sângele, atât al ei, cât și al altor oameni, chiar și al altor creaturi și insecte. Răpită la vârsta de șase ani și manipulată de compania Exotic Lands Touring Company, lucrează de atunci ca ghid turistic, folosindu-și magia pentru a-i proteja pe călători într-o junglă plină de animale mortale și monștri din legendele jamaicane. Dorindu-și libertatea și sătulă de abuzurile șefului ei, Victoria are un plan pentru a scăpa, însă jungla este înșelătoare și mai periculoasă decât se aștepta.

Una dintre cele mai așteptate cărți young adult din 2023, Wildblood este o poveste emoționantă, palpitantă și profundă, care vorbește despre dragoste, sacrificiu, vindecarea după o traumă și găsirea acelui loc pe care să-l numești acasă. Călătoria Victoriei prin jungla bântuită este plină de teroare și frumusețe, atât supranaturală, cât și umană, și te ține în suspans până la ultima pagină.

Family of Liars de E. Lockhart

Editura Hot Key Books, 2022

Poți comanda cartea aici.

Family of Liars, un prequel captivant al We Were Liars, te poartă înapoi pe insula idilică Beechwood, în anul 1987. De această dată, povestea o are în centrul acțiunii pe Carrie Sinclair, cea mai mare dintre cele patru surori. Vara în care Carrie împlinește șaptesprezece ani este una dificilă – tânăra se luptă cu durerea provocată de moartea surorii ei mai mici și dependența de analgezice. Totodată, Carrie se îndrăgostește pentru prima dată de un băiat imprevizibil și misterios a cărui prezență îi va modela cursul vieții și va scoate la iveală lucrurile teribile de care este capabilă.

Family of Liars explorează durerea, prețul secretelor și importanța confruntării cu fantomele trecutului, totul pe fundalul unei atmosfere tensionate, a geloziei, iubirii și loialității familiei. Cartea te poartă în epoca magică a privilegiilor, a primei iubiri și a evenimentelor șocante care schimbă pentru totdeauna viețile surorilor Sinclair. Găsești disponibilă și varianta tradusă în română – O familie de mincinoși, publicată de Editura Trei, în traducerea Ruxandrei Chiriță.

Cu E. Lockhart te întâlnești la a patra ediție FestivalYA, marți, 9 mai, de la ora 19:00.

You’d Be Home Now de Kathleen Glasgow

Editura Oneworld Publications, 2021

Poți comanda cartea aici.

Emory Ward este mezina unei familii înstărite, în care mereu a simțit că nu-și găsește locul. Niciodată nu va fi la fel de populară și veselă ca sora ei mai mare, Maddie, și niciodată nu va fi o „dădacă” suficient de bună pentru Joey, fratele ei mai mare dependent de droguri. Totul culminează cu un accident de mașină în care Emmy și Joey sunt implicați și în care o colegă de-ale ei de școală își pierde viața. Patru luni mai târziu, pentru Emmy a început clasa a 11-a, Joey s-a întors de la reabilitare și întregul oraș Mill Haven încă încearcă să-și revină după teribilul accident, dar ea nu simte că mai poate fi aceeași persoană ca înainte.

O carte pentru adolescenți și adulți deopotrivă, You’d Be Home Now este o poveste profundă și emoționantă, care explorează teme dificile cum ar fi: dependența de droguri, bullying-ul și lupta chinuitoare, dar frumoasă de a-ți găsi propriul drum.

Sâmbătă, 13 mai, de la ora 20:00, ne vedem live la FestivalYA cu Kathleen Glasgow. Înscrierile se fac aici.

If We Were Villains de  M. L. Rio

Editura Titan Books, 2023

Poți comanda cartea aici.

Cu zece ani în urmă, Oliver Marks a fost condamnat pentru uciderea unuia dintre prietenii săi cei mai apropiaţi. După ce își ispășește pedeapsa și este eliberat, Oliver rememorează întâmplările care l-au băgat după gratii. În ziua eliberării, este întâmpinat de detectivul care l-a arestat și care, înainte de a ieși la pensie, vrea să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat cu zece ani în urmă. Există atât de multe versiuni ale poveștii și o singură persoană care poate spune cu exactitate care dintre ele este cea reală.

If We Were Villains este un thriller dark academia intens, plin de suspans, pe care cu greu îl lași din mână. Încet și sigur, cu întorsături incredibile de situație, iubire, prietenie şi obsesie, If We Were Villains te conduce către ultimul act, finalul care îți taie răsuflarea și care îți va rămâne pentru mult timp întipărit în minte. Găsești disponibilă și varianta tradusă în română – Dacă am fi ticăloși, apărută la Alice Books în traducerea Anacaonei Mîndrilă-Sonetto.

Pregătește-te pentru întâlnirea cu M. L. Rio la a patra ediție FestivalYA, vineri, 12 mai, de la ora 20:00.

French Kissing in New York de Anne-Sophie Jouhanneau

Editura Random House, 2023

Poți comanda cartea aici.

Margo nu a reușit să-l scoată din mintea ei pe Zach, americanul de care s-a îndrăgostit la Paris. După ce au petrecut o seară perfectă, întâlnirea s-a încheiat cu un sărut și cu o promisiune: dacă universul vrea ca ei să fie împreună, va găsi o cale ca acest lucru să se întâmple. Așadar, fac un pact de a se întâlni peste un an în Times Square, la miezul nopții. Un an mai târziu, Margot a terminat școala în Franța și e gata să‑și înceapă munca de chef într‑unul dintre restaurantele din Manhattan și să îl revadă pe Zach. Dar, într-un an se pot întâmpla multe, iar lucrurile arată cu totul altfel sub luminile orbitoare ale New Yorkului.

French Kissing in New York este o carte de dragoste pentru adolescenți savuroasă și amuzantă despre iubire, destin, mâncare și fascinantul New York. O poveste optimistă care vorbește despre modurile neașteptate în care universul îți poate da planurile peste cap și cum, uneori, lucrurile pe care ți le dorești nu sunt și cele de care ai nevoie.

Cu Anne-Sophie Jouhanneau te întâlnești la a patra ediție FestivalYA, sâmbătă, 13 mai, de la ora 18:00.

Say Yes Summer de Lindsay Roth Culli

Editura Random House USA Inc, 2021

Poți comanda cartea aici.

De când se știe, Rachel Brooks a avut niște obiective clare: note mari, bursă academică, colegiul visurilor ei. Și totul a dat roade – după ani de zile în care a respectat regulile și a luat toate examenele, Rachel a absolvit în fruntea clasei și este gata să sărbătorească…problema este că nu știe cum. Pentru că Rachel și-a petrecut cea mai mare parte a liceului spunând nu. Nu dansurilor, nu petrecerilor și, mai ales, nu băieților. După ce dă peste o carte veche de self-help, îi vine în minte o idee nebunească: ce-ar fi dacă ar spune da la… absolut tot?

Say Yes Summer este carte plină de umor și optimism care explorează tema maturizării,  asumarea riscurilor și a greșelilor, călătoriile interioare și descoperirea dragostei. În Say Yes Summer vei petrece alături de Rachel un sezon de DA. Da la noi experiențe, da la noi trăiri, da la prietenii și iubiri neașteptate.

Pe Lindsay Roth Culli o poți vedea live la FestivalYA, ediția a patra, pe 12 mai, ora 16:00, pe paginile de Facebook Cărturești, aici, sau pe pe canalul de Youtube, CărtureștiTube.

The Girl Who Fell Beneath the Sea de Axie Oh

Editura Hodder & Stoughton, 2022

Poți comanda cartea aici.

Furtuni cumplite au făcut ravagii în ținutul natal al Minei de ani de zile. Inundații au devastat sate întregi, în timp ce războaie sângeroase au fost purtate pentru puținele resurse rămase. Poporul este convins că Zeul Mării, cândva protectorul lor, i-a condamnat acum la moarte și disperare. Ca să-l îmblânzească, în fiecare an o fecioară este aruncată în apele mării pentru a fi mireasa zeului, în încercarea de a pune astfel capăt urgiilor. Ajunsă pe Tărâmul Spiritelor, Mina îl caută pe Zeul Mării, dar îl găsește prins într-un somn fermecat.

The Girl Who Fell Beneath the Sea este un retelling într-o notă feministă a basmului coreean Povestea lui Shim Cheong. Dacă vrei să descoperi o poveste fantastică, plină de inspirație despre cum să-ți construiești propriul destin și cum iubirea are puterea de a învinge totul, The Girl Who Fell Beneath the Sea este alegerea potrivită. Descoperă și varianta tradusă în română – Fata care a căzut în adâncurile mării, apăruta la Trei, în traducerea Ioanei Tătaru.

Pregătește-te pentru întâlnirea cu Axie Oh, la a patra ediție FestivalYA, duminică, 14 mai, de la ora 20:00.

Every Line of You de Naomi Gibson

Editura Chicken House, 2021

Poți comanda cartea aici.

Deși are doar șaptesprezece ani, Lydia este un programator cu experiență care și-a petrecut ultimii trei ani lucrând la un IA pe care l-a botezat Henry, după fratele ei mai mic pe care l-a pierdut într-un accident. În timp ce oamenii din jurul ei continuă să o dezamăgească, Lydia se luptă să facă față furiei, geloziei, vinovăției și dorinței de răzbunare. Pe măsură ce Henry devine mai puternic, mai inteligent, mai iubitor și înspăimântător de eficient, relația dintre cei doi se transformă. Dar ce este Henry cu adevărat? Și cât de departe e dispus să meargă ca să fie tot ce-și dorește Lydia?

Întunecată, fascinantă și plină de momente tensionate, Every Line of You se numără printre cărțile SF pentru adolescenți care te încântă și te înfioară în același timp. Cartea împletește cu măiestrie o aventură palpitantă cu răsturnări de situație neașteptate și dileme etice solide legate de inteligența artificială. Găsești disponibilă și varianta tradusă în română – iLove, publicată de Editura Trei, în traducerea Cameliei Ghioc.

Cu Naomi Gibson te întâlnești online la FestivalYA pe 14 mai la ora 18:00.

The Forevers de Chris Whitaker

Editura Hot Key Books, 2021

Poți comanda cartea aici.

Zece ani mai târziu, după ce s-a anunțat că asteroidul Selena urmează să lovească Pământul, toată lumea așteaptă sfârșitul lumii. Pe măsură ce numărătoarea inversă a ultimelor zile rămase până la sosirea asteroidului continuă, secrete teribile ies la suprafață, iar măștile tuturor cad rând pe rând. Atunci când adolescenta Abi, prietena lui Mae, este găsită fără suflare la poalele unei stânci, oamenii încep să-și piardă cumpătul, profesorii nu-și mai pot stăpânii elevii, iar resentimentele mărunte devin mai periculoase cu fiecare zi care trece.

Cu mister și suspans bine dozat, The Forevers este o poveste emoționantă și meditativă despre acceptarea de sine și despre cât de important este să simți că aparții unui loc și unui timp. O poveste tulburătoare care te pune pe gânduri și te face să te întrebi: cât de departe ai merge dacă ai putea scăpa cu orice? Dacă vrei să citești cartea și în română o găsești disponibilă la Editura Trei – Eternii, în traducerea Ioanei Maria Bortoi.

Cu Chris Whitaker te întâlnești online la FestivalYA, miercuri, 10 mai la 18:00. Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac aici.

Warrior of the Wild de Tricia Levenseller

Editura Pushkin Children’s Books, 2023

Poți comanda cartea aici.

Fiind moștenitoarea aleasă, Rasmira, în vârstă de optsprezece ani, s-a antrenat toată viața pentru a deveni o războinică și un lider pentru oamenii din satul ei natal. Dar când competiția în care trebuie să-și dovedească abilitățile este sabotată, Rasmira nu trece testul și este alungată de tatăl ei în sălbăticie, cu o misiune imposibilă. Pentru a-și recâștiga onoarea, Rasmira trebuie să-l ucidă pe zeul persecutor care cere tribut satului în fiecare an sau să moară încercând.

Printre cărțile fantasy pentru adolescenți pe care le citești dintr-o suflare, Warrior of the Wild te cucerește cu atmosfera plină de magie și pericol, cu o protagonistă puternică și curajoasă și răsturnări de situație cu totul neașteptate.

Immortality. A Love Story de Dana Schwartz

Editura St Martin’s Press, 2023

Poți comanda cartea aici.

Immortality. A Love Story continuă povestea lui Hazel Sinnett, eroina din bestsellerul – Anatomy – A love story. Hazel este singură și pe jumătate convinsă că evenimentele din anul precedent – nemurirea, fiola lui Beecham – au fost o născocire a imaginației. Tânăra speră că tinctura de nemurire a funcționat și că Jack este în viață pe undeva. După un incident nefericit, Hazel se trezește în închisoare și este eliberată cu condiția de a o ajuta pe Prințesa Charlotte să se vindece de o boală misterioasă. Între timp, descoperă o societate secretă care ar putea fi cheia pentru a-l găsi pe Jack.

Cu o intrigă complexă care te prinde în mrejele ei de la primele pagini, Immortality. A Love Story este în același timp o poveste de dragoste și un thriller cu elemente gotice. Pe măsură ce încerci să dezlegi misterul, te trezești atras într-o lume plină de secrete ciudate și aventuri stranii.

Snow & Poison de Melissa de la Cruz

Editura Penguin Putnam Inc, 2023

Poți comanda cartea aici.

Snow & Poison spune povestea lui Sophie, o adolescentă de șaisprezece ani, care duce o viață fără griji, dar singuratică, într-un castel din munții Bavariei. Tatăl ei se recăsătorește în sfârșit, iar în ziua nunții, Sophie își face debutul în înalta societate. La bal îl întâlnește pe prințul Phillip, moștenitorul tronului Spaniei, de care se îndrăgostește. Însă, tatăl lui, regele Ferdinand al Spaniei, are alte idei. După mai multe tentative de asasinat, la sfatul unei vrăjitoare, Sophie fuge de la castel și se refugiază în casa a șapte orfani.

Un retelling încântător al basmului clasic Albă ca Zăpada, Snow & Poison este o carte fantasy cu multe răsturnări de situație, în care binele și răul se împletesc într-un dans amețitor care te face să te întrebi cine este adevăratul răufăcător al poveștii.

Spell Bound de F. T. Lukens

Editura Simon & Schuster Ltd, 2023

Poți comanda cartea aici.

Edison Rooker este hotărât să obțină acces în lumea magică, după ce a fost alungat la moartea bunicii lui, pentru că, aparent, nu deține magie. Planul de a se angaja ca ucenic al puternicei vrăjitoare Antonia Hex dă roade. Acum, tot ce trebuie să facă Rook este să țină Spell Binder, un dispozitiv ilegal de magie, ascuns de Consorțiul Magic. Și să învețe să lucreze cu Sun, ucenicul morocănos și enervant de drăguț al colegei rivale a Antoniei, Fable. Când un eveniment neașteptat le dă lumea peste cap, cei doi ucenici rivali trebuie să facă echipă pentru a-și salva profesorii și pentru a-și proteja propria magie.

O carte plină de suspans, umor și întâmplări stranii, Spell Bound vorbește despre fiorii primei iubiri, importanța magiei și lupta unor adolescenți care încearcă să facă față unor forțe mult mai puternice decât ei.

Bewitched de Laura Thalassa

Editura Bloom Books, 2023

Poți comanda cartea aici.

Bewitched o are în centrul acțiunii pe Selene, o vrăjitoare de douăzeci de ani, care își dorește cu disperare să fie acceptată în Henbane Coven, o academie pentru vrăjitoare. Din pricina magiei ei, care o face să-și piardă amintirile, academia i-a respins până acum cererea. De data asta, primește câteva sarcini și pentru a le îndeplini trebuie să facă o călătorie în jungla din America de Sud. Totul se complică atunci avionul ei se prăbușește pe o insulă și magia ei eliberează o ființă antică numită Memnon, care o confundă pe Selene cu soția lui care l-a trădat.

Printre cele mai captivante cărți cu ființe supranaturale, Bewitched te poartă într-o lume întunecată, seducătoare și sângeroasă unde nu există loc de slăbiciuni. Dincolo de crime, mistere și întâmplări care te țin cu sufletul la gură, descoperi o poveste de dragoste uimitoare, dar sortită pieirii.

Influential de Amara Sage

Editura Faber & Faber, 2023

Poți comana cartea aici.

Almond Brown, în vârstă de șaptesprezece ani, nu are prieteni, dar are 3,5 milioane de urmăritori în social media. De când se știe și-a trăit viața pe rețelele de socializare, unde a fost documentată și aratată, mama ei crescând-o practic pe platformele sale de YouTube și Instagram. Almond nu știe ce este o prietenie adevărată, o fotografie sau o conversație reală și simte că tot ceea ce văd oamenii despre ea trebuie să fie perfect, chiar dacă realitatea e cu totul alta. Atunci când cineva începe să o urmărească și să o amenințe, viața lui Almond ia o turnură cu totul neașteptată.

Influential este o poveste profundă, autentică și emoționantă care vorbește despre așteptările nerealiste de la viață, discriminare, modul în care social media poate manipula realitatea și presiunea pe care o exercită asupra sănătății mintale.

The Shattered Lands de Brenna Nation

Editura Penguin, 2023

Poți comanda cartea aici.

La 18 ani de la dispariția ei, prințesa s-a întors. Sapphire se află din nou în Eriobis, cu o coroană, un castel și servitori la dispoziția ei. Așa începe viața ei ca moștenitoare a tronului unei țări pe care nu o înțelege – o țară guvernată de magie și secrete. Asta până când o întâlnește pe Ashes, o vrăjitoare misterioasă cu puterea de a distruge viața și regatul Sapphirei. Dar, totodată, Ashes se întâmplă să fie și singura persoană care o poate ajuta să descopere adevărul despre trecutul ei și o vrăjitoare de care Sapphire se simte din ce în ce mai atrasă.

The Shattered Lands este o carte fantasy plină de acțiune, pasiune și răsturnări de situație neașteptate. Magia, fantasticul, secretele întunecate și elementele originale se întrepătrund în mod unic, iar povestea te cucerește prin complexitatea personajelor și atmosfera incredibilă.

Prin lectură, adolescenții își dezvoltă imaginația, creativitatea, empatia și spiritul critic. Devin mai buni și se înarmează cu instrumentele care-i vor ajuta să izbândească în viața de adolescent și, ulterior, în cea de adult. Dacă citesc și în engleză, beneficiul este cu atât mai mare, deoarece își dezvoltă vocabularul și își îmbunătățesc fluența în lectură și vorbire.

Descoperă mai multe cărți în engleză pentru adolescenții care găsesc refugiu și plăcere în lectură pe rafturile librăriilor Cărturești sau intră pe carturesti.ro și descoperă sute de alte cărți pentru young adults.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.