pexels-sharon-mccutcheon-1566842

19 cărți LGBTQ+ prin care celebrăm Pride și ce înseamnă să fii Queer

Literatura are puterea de a trece dincolo de prejudecăți, iar cărțile LGBTQ+ se numără printre cele care ne reamintesc că iubirea, libertatea și drepturile sunt aceleași pentru toți.

La Cărturești am susținut dintotdeauna diversitatea și egalitatea, așa că, dacă ești în căutarea unei lecturi care celebrează dragostea în toate formele și culorile ei, ți-am pregătit o listă cu recomandări de cărți LGBTQ. Sunt povești inedite, pline de nostalgie, profunzime, emoție și umor despre ce înseamnă să fii queer, despre acceptare, toleranță și curaj.

The Song of Achilles de Madeline Miller

Editura Bloomsbury Publishing Plc, 2017

Poți comanda cartea aici.

The Song of Achilles este un retelling al legendarului război troian, scris din perspectiva lui Patroclu. Exilat de tatăl său după ce a ucis accidental un băiat, Patroclu ajunge la curtea lui Peleu, acolo unde se îndrăgostește de semizeul Ahile. Între cei doi se naște o dragoste profundă înlesnită de prietenia sinceră și deschisă pe care au legat-o de copii. Sfâșiat între dragoste și teamă, Patroclu îl urmează pe Ahile în război, fără să știe că anii care vor urma le va pune la încercare dragostea, prietenia și tot ce au învățat până atunci.

Printre cele mai frumoase cărți LGBTQ și aflată în topul bestseller Cărturești, The Song of Achilles este o odă închinată dragostei fără bariere, care vorbește despre oameni și zei, tragedia războiului, pace, glorie și faimă nemuritoare. Madeline Miller Miller îl dezbracă de armura războinică și ne povestește despre omul Ahile, despre frica de a nu se ridica la înălțimea așteptărilor, despre dragostea pe care a trăit-o, despre nesiguranța, despre blândețea, despre speranțele și visurile lui. Găsești The Song of Achilles și în variantă audiobook via AudioTribe.

Aristotel și Dante plonjează în apele lumii de Benjamin Alire Sáenz

Editura Trei, 2022, traducere de Ciprian Siulea

Poți comanda cartea aici.

În Aristotel și Dante plonjează în apele lumii, doi băieți îndrăgostiți dintr-un mic oraș de la graniță sunt nevoiți să descopere ce înseamnă să rămâi îndrăgostit și să-și construiască o relație într-o lume care pare că le pune la încercare însăși existența. Când Ari, cel tăcut și invizibil, se confruntă cu o pierdere neașteptată realizează că trebuie să lupte mai tare ca oricând să-și clădească o viață doar a lui. Mai mult, acum îl are alături pe Dante, cel visator și isteț.

Aristotel și Dante plonjează în apele lumii te poartă printr-un carusel al emoțiilor și ești alături de personaje pe un drum greu, tulburător și sensibil, în încercarea de a-și croi propriul drum într-o lume care nu-i înțelege. O explorare sinceră și profundă a trăirilor omenești, a identității și a sexualității.

Dezorientala de Négar Djavadi

Editura Polirom, 2019, traducere de Ada Tănasă

Poți comanda cartea aici.

Dezorientala prezintă povestea de viață a Kimiei Sadr și a familiei acesteia, nevoită să părăsească Iranul pentru a scăpa de un regim opresiv, care se aplica în principal intelectualilor, opozanții regimului de după Revoluția din 1979. Ajunsă la maturitate și locuind acum la Paris, tânăra lesbiană își acceptă orientarea sexuală și este pregătită să aibă un copil prin inseminare artificială. Perspectiva de a deveni mamă e cea care o împinge să deschidă uşa trecutului său și să-și spună povestea cu melancolie și cu nostalgia vremurilor trecute, când își avea întreaga familie aproape.

Printre cele mai frumoase cărți cu tematică LGBTQ, Dezorientala prezintă viața unei familii, a cărei istorie personală se împletește cu cea a unei țări în declin. Dincolo de povestea plină de profunzime a familiei Sadr, romanul aduce în discuție și situația complicată a emigranților rupți de tradițiile și cultura țării lor.

Cu drag, Simon de Becky Albertalli

Editura Epica, 2018, traducere de Shauki Al-Gareeb

Poți comanda cartea aici.

Simon este un adolescent de șaisprezece ani, care încearcă să descopere cine este și ce își dorește cu adevărat de la viață. Chiar dacă știe că este gay, nu este încă pregătit să spună tuturor, asta până atunci când un coleg găsește o serie de emailuri între Simon și un necunoscut intitulat „Blue” și îl șantajează. De aici încolo începe aventura lui Simon către recunoașterea adevărului, acceptare de sine și o frumoasă poveste de iubire.

Cu drag, Simon este o carte pentru adolescenți sensibilă, amuzantă și emoționantă, care vorbește despre maturizare, despre recunoașterea orientării sexuale și despre sfidarea prejudecăților sociale.

Soldații. Poveste din Ferentari de Adrian Schiop

Editura Polirom, 2014

Poți comanda cartea aici.

Fost jurnalist, actualmente doctorand, Adrian se mută în cartierul Ferentari din București pentru a fi mai aproape de subiectul tezei sale – manelele. Își petrece așadar timpul în cele mai periculoase locuri din cartier, în compania a fel și fel de personaje, fără să se gândească prea mult la consecințe. Aici îl întâlnește pe Alberto, fost pușcăriaș care provine dintr-o cunoscută familie de interlopi și care a descoperit în detenție că pot să-i placă și bărbații.

Cu un realism dezarmant și un stil direct care nu menajează cititorul, Soldații. Poveste din Ferentari este o poveste dură, autentică, dar în același timp emoționantă. Lumea Ferentarilor este o lume cu „soldați” care își fac propriile legi, au propria organizare, dar, mai ales, propriul limbaj.

Scris pe trup de Jeanette Winterson

Editura Humanitas Fiction, 2017, traducere de Vali Florescu

Poți comanda cartea aici.

Scris pe trup este o odă închinată iubirii, în care naratorul nu are nici nume, nici chip, nici sex. Acesta se îndrăgosteşte de Louise, o femeie căsătorită, care acceptă să se separe de soțul ei și să-și trăiască iubirea alături de narator. Chiar dacă pe parcursul vieţii a avut mai multe relaţii atât cu femei, cât şi cu bărbaţi, Louise este cea care trezește în personajul povestitor dragostea adevărată, aceea care lasă urme vizibile și invizibile.

În Scris pe trup, dragostea, senzualitatea, durerea și singurătatea se întrepătrund într-un mod subtil, profund și fermecător. O poveste deosebită care explorează esența iubirii dincolo de prejudecăți și îngrădiri sociale. Trupul femeii adorate este descris ca un teritoriu de explorat și de cucerit, până la fiecare țesut și celulă.

Casa veselă de Alison Bechdel

Editura Grafic, 2016, traducere de Iulia Gorzo

Poți comanda cartea aici.

Structurată sub forma unui roman grafic, Casa veselă este autobiografia lui Alison Bechdel și prezintă relația tensionată cu tatăl ei, un fost profesor de literatură engleză şi apoi proprietar al unei firme de pompe funebre. Povestea are ca temă principală descoperirea și asumarea propriei orientări sexuale, dar și durerea de a trăi cu această rușine în raport cu societatea acelor zile.

Amuzantă, plină de aluzii și ironii, dar extrem de emoționantă în același timp, Casa veselă este o poveste deosebită despre ce înseamnă să fii queer, cum să-ți accepți identitatea și să pui umărul, prin propria viață, la crearea unei lumi mai tolerante și mai libere.

Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera

Editura Storia Books, 2021, traducere de Irina Stoica

Poți comanda cartea aici.

Într-o lume în care eşti anunţat că vei muri în următoarele 24 de ore, Crainicii Morţii îi sună pe Mateo și pe Rufus să le dea o veste tragică: vor muri chiar în acea zi. Cei doi nu se cunosc și sunt total opuși ca fire, însă fiecare are propriile motive pentru a căuta un prieten nou în Ziua Sfârșitului. Drumurile lui Mateo şi a lui Rufus se intersectează prin intermediul unei aplicaţii, Ultimul Prieten, iar tinerii pornesc într-o ultimă aventură la finalul căreia descoperă fericirea, prietenia și dragostea.

Amândoi mor la sfârșit este o poveste devastatoare, și totuși optimistă, despre doi oameni a căror viață se schimbă pe parcursul unei zile de neuitat. O meditație asupra vieții și a morții care te pune pe gânduri și îți transmite să trăiești mai mult, să încerci lucruri noi, să cunoști oameni, să renunți la frici și inhibiții și să-ți dai voie să iubești.

Pe pământ suntem strălucitori o clipă de Ocean Vuong

Editura Storia Books, 2019, traducere de Miruna Ioana Voiculescu

Poți comanda cartea aici.

Pe pământ suntem strălucitori o clipă este scris sub forma unei scrisori a fiului către mama sa, care nu știe să citească. Little Dog are aproape treizeci de ani, când scrie această scrisoare, în care scoate la lumină istoria familiei, cu epicentrul în Vietnam și povestea lui de viață emoționantă. Recunoașterea propriei orientări sexuale este un act de curaj și unul dintre elementele centrale ale relatării pe care o face Little Dog.

Cu o grație și o frumusețe uluitoare, Pe pământ suntem strălucitori o clipă vorbește despre oameni prinși între lumi diferite, despre vulnerabilitate, explorare sexuală, durere și tabuuri sociale care ne împiedică să fim noi înșine.

Povestea asta este despre Sarah de Pauline Delabroy-Allard

Editura Humanitas Fiction, 2019, traducere de Despina Jderu

Poți comanda cartea aici.

Povestea asta este despre Sarah surprinde povestea de dragoste pasională dintre o profesoară și o frumoasă și misterioasă violonistă, pe nume Sarah. Din momentul în care o întâlnește pe Sarah, totul se schimbă în viața naratoarei. Este începutul unei relații intense, tandre și violente, care va da peste cap viața celor două femei. Ritmul de viață imprevizibil al lui Sarah o acaparează și, inevitabil, naratoarea se vede incapabilă de a se mai gândi la altceva în afară de iubita ei.

Iubirea dintre cele două se consumă în apartamente din Franța sau Elveția, fără martori, dar la vedere și cu momente pline de senzualitate. Concepută în două părți, Povestea asta este despre Sarah descrie o iubire obsesivă, aproape mistuitoare, care se sfârșește cu o durere intensă.

Strigă-mă pe numele tău de André Aciman

Editura Polirom, 2019, traducere de Cristian Ionescu

Poți comanda cartea aici.

Strigă-mă pe numele tău este povestea unei iubiri pe cât de neașteptate, pe atât de puternice. Elio, un tânăr de șaptesprezece ani, care își petrece vara la vila părinților săi pe Riviera italiană, se îndrăgostește de un bărbat cu șapte ani mai mare, student al tatălui său. Povestea lor de dragoste pornește de la o prietenie capricioasă, pentru ca mai apoi să se transforme într-o adevărată pasiune și, în final, într-o iubire imposibilă.

Printre cele mai înduioșătoare cărți LGBT, Strigă-mă pe numele tău este o poveste deosebită care îți amintește de prima iubire, cu toate dramele și emoțiile ei. Scrisă într-un stil seducător, dar cumpătat, povestea lui Elio și a lui Oliver este o lecție despre cum să îmbrățișezi dragostea necondiționat, în toată splendoarea ei.

Cimitirul de Teleșpan

Editura Herg Benet, 2016

Poți comanda cartea aici.

Sătul de viața din România, Adrian Green se mută la Londra unde locuiește alături de Oli, actualul iubit. Deși nu are prea mare chef de muncă, se angajează totuși, la negru, ca administrator de cimitir. Din acel moment au loc fel și fel de întâmplări, unele ciudate, altele hilare sau chiar dramatice. Cu mult umor, sarcasm și momente de introspecție, Adrian dezvăluie o sumedenie de amănunte despre trăirile, conflictele, emoțiile și tensiunile ce apar atât în comunitatea gay, cât și în raport cu restul lumii.

Printre cele mai interesante cărți LGBTQ, Cimitirul navighează cu mult umor un univers plin de personaje bizare, aproape suprarealiste, și întâmplări nu tocmai ușoare. Dincolo de erotismul dezlănțuit și „urbanismul” limbajului, cartea vorbește despre curajul de a-ți îmbrățișa imperfecțiunile, de a le înțelege și a le accepta.

Îngerul istoriei de Rabih Alameddine

Editura Polirom, 2018, traducere de Irina Bojin

Poți comanda cartea aici.

Îngerul istoriei spune povestea lui Iacob, un poet homosexual născut în Yemen, dar care trăiește în San Francisco. Într-o noapte petrecută în sala de așteptare a unei clinici psihiatrice,  Iacob rememorează episoade din viața sa: copilăria petrecută alături de mamă într-un bordel din Cairo, adolescența în Beirut în casa unui tată bogat și maturitatea în anii epidemiei de SIDA din San Francisco. Iacob este prins, ca într-un joc, între Satana, care aduce tentația rememorării unui trecut plin de suferințe și Moartea, care îl îmbie să renunțe la viață.

O lectură captivantă, plină de profunzime, Îngerul istoriei te invită la reflecție și explorarea celor mai profunde aspecte ale existenței umane. Ești martor la o luptă tulburătoare între memorie și uitare, presărată cu suferințe, dorințe arzătoare, eșecuri, umor și poezie.

Maurice de E. M. Forster

Editura Polirom, 2018, traducere de Cornelia Marinescu

Poți comanda cartea aici.

Într-o societate extrem de riguroasă, Maurice e un tânăr obişnuit care pare că se integrează perfect, însă această aparenţă ascunde o altă realitate: Maurice e homosexual. Viața lui se schimbă complet atunci când îl întâlnește pe Clive Durham, de care se îndrăgostește și care îl face să treacă de la extaz la disperare. Între dorința de a se vindeca de această „boală”, pe de o parte, și cea de a-și asuma adevărata identitate, pe de alta, Maurice parcurge etapa negării, a constrângerilor religioase şi sociale, a despărţirii, geloziei și maturizării.

Pe fundalul unei povești de dragoste emoționante, Maurice aduce în discuție conștientizarea homosexualității, reprimarea dorințelor din pricina rigorilor impuse de societate, libertatea individuală și curajul de lupta împotriva conservatorismului. Romanul a avut parte de o ecranizare de excepție, câștigătoare a unui Oscar în 1988, cu Hugh Grant, Rupert Graves şi James Wilby în rolurile principale.

Daneza de David Ebershof

Editura RAO, 2015, traducere de Lingua Connexion

Poți comanda cartea aici.

Inspirat din realitate, Daneza este povestea tinerilor căsătoriți Greta și Einar Wegener, un cuplu de pictori care trece printr-o perioadă extrem de dificilă și plină de schimbări, atunci când Einar decide să devină femeie, devenind astfel primul bărbat transformat cu succes în femeie, pe cale chirurgicală. Pe parcursul poveștii, Einar începe încet-încet să dispară, lăsând să iasă la iveală Lili, o femeie timidă și sensibilă.

O carte emoționantă, profundă și captivantă, Daneza vorbește despre acceptarea de sine și acceptarea celorlalți așa cum sunt, despre iubire, puterea de sacrificiu și dăruire. Totodată, povestea încearcă să ofere un posibil răspuns la întrebarea: ce-ai face dacă persoana pe care o iubești se schimbă?

Middlesex de Jeffrey Eugenides

Editura Polirom, 2014, traducere de Alexandra Coliban

Poți comanda cartea aici.

Middlesex spune povestea lui Cal Stephanides, care suferă de o anomalie genetică rară: este hermafrodit. Depășind criza declanșată la paisprezece ani, când își descoperă adevărata identitate sexuală, Cal decide să evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului și să rămână o persoana cu sex „de mijloc”.

Roman distins în 2003 cu Premiul Pulitzer, Middlesex atinge probleme importante precum stereotipurile de gen, natură versus cultură și toleranța. Povestea curge firesc, natural, ca o confesiune ușor nostalgică, dar cu un limbaj sincer și direct care nu menajează cititorul. În jurul destinului mai mult sau mai puțin tragic al lui Cal, se țese cronica unei familii timp de trei generatii și parcursul ei din Asia până în Detroit.

Camera lui Giovanni de James Baldwin

Editura Black Button Books, 2018, traducere de Elena Marcu

Poți comanda cartea aici.

Camera lui Giovanni spune povestea lui David, un american care trăiește la Paris și care se află într-o continuă luptă între ideea de masculinitate tradițională și propria identitate, pe care încearcă să o ignore și să o reducă la tăcere. După ce decide să ducă o viață conservatoare și își cere iubita în căsătorie, David de îndrăgostește de Giovanni, un barman pe care îl întâlnește într-un bar parizian.

Cu o intensitate extraordinară, Camera lui Giovanni vorbește despre vină și despre rușine, despre chinuitorul drum al descoperirii de sine, despre limitele autoimpuse și încercarea de a le depăși. O poveste sensibilă și dureros de frumoasă, scrisă atent, meticulos, fără a avea un aer forțat sau ireal, în care nimic nu pare întâmplător.

Culoarea purpurie de Alice Walker

Editura Art, 2015, traducere de Iulia Gorzo

Poți comanda cartea aici.

Culoarea purpurie este un roman epistolar alcătuit din schimbul de scrisori dintre două surori: Celie, sora mai mare şi semianalfabetă, pe care o cunoaştem pe când avea 14 ani şi îi scria prima scrisoare lui Dumnezeu, şi sora mai mică şi ceva mai şcolită, Nettie. Viața lui Celie este una tulburătoare și dramatică, marcată de abuzuri, bătăi, nedreptăți și dragostea pentru o altă femeie.

Dincolo de frumuseţea stilului în care e scrisă, Culoarea purpurie vorbește despre lupta grea și continuă pentru supraviețuire, despre egalitatea de gen, orientare sexuală și despre forța interioară care te face să depășești cele mai dureroase experiențe.

Jazz pentru iguane de Răzvan Andrei

Editura Curtea Veche, 2019

Poți comanda cartea aici.

Jazz pentru iguane este unul din puținele volume de poezie care aduc în prim-plan comunitatea LGBTQ+ din România. Scrisă în numele unui așa-zis „noi” generic, volumul vorbește în numele tuturor celor care au suferit din pricina societății, care au fost invalidați de prieteni, familie și necunoscuți. Despre copiii secolelor trecute, care au trăit cu frică, vină, rușinea familiei și au fost obligați să fie ceea ce nu sunt.

Pe lângă poveștile fascinante care se ascund între paginile lor, universurile și lumile pline de sensibilitate, dramă și emoție pe care le creează, cărțile LGBTQ reamintesc de importanța drepturilor egale, indiferent de orientarea sexuală, dar și de prețul plătit de-a lungul timpului de către minorități. Descoperă mai multe recomandări de cărți LGBTQ prin care celebrăm pride pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.