carti pentru barbati

20 de cărți pentru bărbați de citit în orice moment din viață

Nu degeaba se spune despre cărți că sunt cel mai bun prieten, aliatul de nădejde în orice moment. Cărțile sunt un partener de luptă, psihoterapeut, prieten de joacă, sfătuitor, vraci, vrăjitor. Atâtea probleme își găsesc răspunsul în cărți și atâtea cărți formulează întrebări care ne fac în fiecare zi să căutăm răspunsuri.

Fie ca ești în căutare de noi subiecte de conversație pentru serile cu prietenii, ai nevoie de o doză de inspirație ori vrei să iei o pauză de la grijile cotidiene, cărțile au mereu un sfat sau o idee care să te scoată din încurcătură.

De la cărți de dezvoltare personală, la biografii, romane psihologice sau cărți cu cel mai fin umor, iată lista noastră cu recomandări de cărți pentru bărbați de citit în orice moment din viață.

Eu, Claudius, Împărat de Robert Graves

Editura Pandora M, 2020, traducere de Silvian Iosifescu

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele în care vrei să înțelegi mai bine istoria și un trecut glorios.

Desconsiderat din pricina infirmității, tratat ca un înapoiat și disprețuit pentru că este bâlbâit, Claudius supraviețuiește conspirațiilor și luptelor pentru putere și ajunge pe neașteptate împărat al Romei, în urma asasinării lui Caligula. Povestea lui Claudius, scrisă sub forma unei autobiografii, te poartă în timpuri de dinaintea nașterii sale, arată mărirea și decăderea Republicii, apariția împăraților și ascensiunea lui Tiberius și a teribilei sale mame, Livia.

Printre cele mai interesante cărți pentru bărbați, dar nu numai, Eu, Claudius, Împărat este o poveste vie, captivantă și o frescă extraordinară a Imperiului Roman. Vei parcurge alături de Claudius o epocă de glorie, dar și de conflicte puternice, citind cu sufletul la gură despre intrigile politice, crimele, războaiele, desfrâurile și ospețele romane.

Jocul infinit de Simon Sinek

Editura Publica, 2020, traducere de Iulia Bertea-Nani

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele în care vrei să descoperi cum să te descurci într-o lume în continuă schimbare.

Într-un joc infinit setul de reguli nu este cu adevărat stabilit, fiecare jucător poate propune un regulament propriu după care se manifestă, poate avea obiective complet diferite față de ceilalți jucători. Teoretic, jocul infinit nu se termină niciodată și nu are un câștigător definitiv. Un exemplu de joc infinit este viața fiecărui om, dar și mediul de business.

Jocul infinit este construit din exemple concrete și povestiri cu tâlc despre lumea afacerilor. Este o contestare a mediului de business de astăzi, a modului în care se comportă corporațiile și, într-un cadru mai larg, a felului în care s-a transformat capitalismul în ultimele decenii. Jocul infinit este o carte care merită citită dacă ai întrebări despre sensul muncii, al efortului, al implicării, al unui start-up sau al unei corporații.

Dinți albi de Zadie Smith

Editura Litera, 2020, traducere de Alina Scurtu

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele în care vrei să te bucuri de o lectură captivantă.

Dinți albi are în centru povestea a doi prieteni buni, veterani din al Doilea Război Mondial. Archie se află la a doua căsătorie, cu o tânără jamaicană care are aproape jumătate din vârsta lui și au împreună o fiică. Pe când Samad se află într-o căsătorie aranjată conform tradiției islamice și este tatăl a doi gemeni. Fiecare dintre ei încearcă să treacă peste confuzia unei existențe cotidiene și să scape de traumele trecutului.

O carte despre diferențe culturale, despre bucurii și impasuri. Cu un ansamblu variat de personaje bine conturate și puse în valoare, Dinți albi prezinta o multitudine de puncte de vedere narative, pentru a sugera multiculturalismul și un melanj de incertitudini și dificultăți ale imigranților la contactul cu o nouă cultură.

Ipoteza fericirii de Jonathan Haidt

Editura Humanitas, 2020, traducere de Simona Drelciuc

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele când vrei să redescoperi lucrurile care te bucură.

Jonathan Haidt propune o dezbatere pe marginea uneia dintre concepțiile populare despre originea fericirii și importanța rațiunii în luarea deciziilor. Ipoteza fericirii vorbește despre găsirea echilibrului pornind de la sfaturile filosofilor din Antichitate și cele ale oamenilor de știință de astăzi.

Cartea oferă o perspectivă profundă și obiectivă asupra unora dintre cele mai importante întrebări: Care este scopul nostru? Ce fel de viață ar trebui să ducem? Care este calea spre fericire?

Cu ultima suflare de Paul Kalanithi

Editura Nemira, 2020, traducere de Monica Șerban

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele când vrei să descoperi o poveste de viață inspirațională.

Cu ultima suflare este mărturia unui om care a fost în ambele tabere – cea a medicilor și cea a pacienților. La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască.

Dincolo de diagnosticare și operații, Cu ultima suflare descrie partea umană a vieții de medic. Totodată trage un semnal de alarmă despre efemeritatea vieții și te îndeamnă să te oprești, să asculți și, mai presus de toate, să prețuiești întâmplările și lucrurile bune din viața ta.

Băieții de la Nickel de Colson Whitehead

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducere de George Volceanov

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele în care vrei să înțelegi mai bine problemele actuale din societate.

Băieții de la Nickel, roman câștigător al prestigioaselor Pulitzer Prize și Orwell Prize în 2020, surprinde istoria unei jumătăți de veac pornind de la o realitate zguduitoare – descoperirea, în anul 2014, a unui sinistru cimitir secret în care erau îngropați copiii de culoare uciși într-o școală de corecție din Florida.

Cartea reconstituie segregarea rasială, cu abuzurile și persecuțiile suferite de populația de culoare din statele sudiste, dar și corupția generalizată din sistemul penitenciar american, inclusiv cel juvenil.

Cele cinci limbaje ale iubirii pentru bărbați de Gary Chapman

Editura Curtea Veche, 2019, traducere de Margareta Manole

Poți comanda cartea aici.

Pentru zilele când vrei să-ți înțelegi mai bine partenera.

Tu îi dăruiești flori, ea și-ar dori, mai degrabă, să o îmbrățișezi. Tu cumperi bilete la film, ea ar prefera să rămâneți acasă și să vorbiți. Dr. Gary Chapman vorbește cu umor și empatie despre provocările cu care se confruntă bărbații în relațiile cu partenerele: de la felul în care îți exprimi sentimentele la cum îi interpretezi anumite răspunsuri.

Cele cinci limbaje ale iubirii pentru bărbațioferă sfaturi pertinente pentru remedierea problemelor de cuplu. Pentru o relație împlinită, este important sa descoperi propriul limbaj de iubire, dar și pe cel al partenerei. O carte utilă deopotrivă bărbaților, dar și femeilor care vor să-și înțeleagă mai bine jumătatea.

Eroii de Stephen Fry

Editura Trei, 2020, traducător Radu Paraschivescu

Poți comanda cartea aici.

Pentru acele momente în care vrei să evadezi în lumi fantastice.

Continuare a bestsellerului Mythos, Eroii spune poveștile extraordinare, amuzante și uneori tragice ale grecilor care s-au încumetat în cele mai îndrăznețe aventuri. Eroi curajoși care au scăpat cu bine din primejdii nemaiîntâlnite și i-au păcălit cu dibăcie pe zeii vicleni și răzbunători.

Plină de aventuri palpitante, labirinturi stranii, ghicitori imposibile și monștri care fac să-ți înghețe sângele în vine, Eroii este povestea lucrurilor bune, pline de curaj și putere de care noi, muritorii, suntem cu adevărat în stare. O carte fantasy numai bună pentru atunci când ai nevoie să-ți amintești că fiecare dintre noi poate fi un erou și că tu ai puterea să-ți decizi soarta.

Însușirea bunului găsit. Jurnale (1977 – 2002) de David Sedaris

Editura Publica, 2019, traducere de Ruxandra Tudor

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele când ai nevoie să te pierzi într-o lectură ușoară și amuzantă.

Comediant, autor și om de radio, David Sedaris, cunoscut pentru poveștile autobiografice pline de ironie și comentariile sociale, prezintă în Însușirea bunului găsit. Jurnale (1977 – 2002)unele dintre cele mai importante momente din viața lui excentrică. De la cel în care decide să plece din casa părintească, la încercarea de a-și găsi un loc în lume și până la nenumăratele slujbe bizare în timpul cărora întâlnește tot felul de persoane ciudate.

O carte amuzantă, sensibilă și captivantă care îți oferă ocazia de a pătrunde în mintea unuia dintre cei mai mari autori americani de satiră.

Gânduri către sine însuși de Marcus Aurelius

Editura Humanitas, 2020, traducere de Cristian Bejan

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele în care te simți prea obosit obosit pentru a înainta. Dar vrei să-ți regăsești puterea.

Gânduri către sine însuși este de fapt jurnalul personal al fostului împărat roman, Marcus Aurelius, în care acesta și-a notat gândurile despre societatea de atunci, marcată de mari probleme politice și sociale.

Învățăturile lui Marcus Aurelius oferă un prilej de reflecție. Deși vechi de mai mai bine de două mii de ani, acestea sunt la fel de actuale și astăzi. Este o carte potrivită dacă vrei să te cunoști mai bine, oferindu-ți sfaturi practice despre cum să rezolvi problemele cu care te confrunți zi de zi.

De-a v-ați ascunselea de M. J. Arlidge

Editura Trei, 2020, traducere de Ciprian Șiulea

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele când vrei să dezlegi mistere și să te pui în pielea unui detectiv.

Viața în penitenciarul Holloway nu este deloc ușoară pentru inspectoarea Helen Grace, închisă acolo pe nedrept. Helen își așteaptă procesul, încrezătoare că își va putea dovedi nevinovăția, însă timpul se scurge prea încet, iar numărul victimelor continuă să crească. Așa că trebuie să-și pună la lucru instinctele pentru a descoperi criminalul care pare să umble nestingherit prin închisoare.

De-a v-ați ascunselea este un roman polițist plin de suspans în care ai posibilitatea să te alături unuia dintre cei mai fascinanți detectivi. Cine este făptașul? Va reuși Helen să aibă încredere în alții și nu doar în propriile instincte pentru a rezolva acest caz? Cartea îți dă toate teoriile peste cap și nu te lasă să respiri ușurat până nu elucidezi misterul alături de Helen.

Tată bogat, tată sărac de Robert Kiyosaki

Editura Curtea Veche, 2019, traducere de Irina-Margareta Nistor

Poți comanda cartea aici.

Robert Kiyosaki, investitor, om de afaceri și autor american de literatură motivațională, descrie în Tată bogat, tată sărac modul în care banii tind să îl facă pe om cel mai harnic și dornic de muncă sclav al său, când de fapt lucrurile ar trebui să stea tocmai invers. Cartea contine baza educației financiare, elemente pe care părinții ar fi bine sa le discute cu copiii lor, dar și exemple clare despre cum gândesc oamenii săraci și oamenii bogați.

Tată bogat, tată sărac te învață cum să-ți asumi responsabilitatea pentru viitorul tău financiar, cum să investești și să-ți cumperi bunuri care produc bani la rândul lor, scopul fiind acela de a nu mai munci pentru bani, ci a face banii să muncească pentru tine.

Educație europeană de Romain Gary

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducere de Daniel Nicolescu

Poți comanda aici.

Educație europeană împletește o poveste emoționantă despre durere, iubire, curaj și teamă pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-o pădure de lângă Vilnius, un grup de partizani încearcă să reziste în fața asaltului continuu al trupelor germane și să-și salveze, în același timp, umanitatea.

O carte despre puterea ființei umane de a găsi un refugiu chiar și în cele mai grele vremuri, de a-și vindeca inima de ororile războiului, de a păstra un fir de speranță chiar și în cele mai grele momente.

Viața mea de bărbat de Philip Roth

Editura Polirom, 2014, traducere de Horia Florian-Popescu, Nadia Brunstein

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele când vrei să te vindeci de puterea obsesiei.

Viața mea de bărbat este un labirint de cugetări profunde și pe alocuri ironice, care dau mai degrabă de gândit decât să ofere lecții de viață. Cartea aduce în prim plan mariajul lui Peter Tarnopol, un tânăr scriitor și femeia care vrea să-i fie muză, dar care se dovedește a fi cel mai mare inamic. Cu toate că se desparte de soție, scriitorul rămâne cu traume și o obsesie profundă pentru aceasta.

Cartea prezintă tumultul interior al unui bărbat aflat într-o relație distructivă care îi dă de gândit asupra identității sale. Roth nu se sfiește să prezinte viața de bărbat în cele mai dificile situații, făcând o incursiune în momentele de slăbiciune, cruzime, greșeli și adevărurile existenței.

Ghid pentru un viitor super tată de Benjamin Perrier

Editura Didactica Publishing House, 2017, traducere de Ilinca Anghelescu

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele emoționante, când te pregătești să fii tătic.

Scrisă cu mult umor și entuziasm, Ghid pentru un viitor super tată oferă informații, sfaturi importante și liste de supraviețuire pentru experiența alături de primul copil. Autorul și-a imaginat cartea pe care i-ar fi plăcut s-o citească atunci când se pregătea să fie tată și era cuprins de griji și emoții.

Dacă ești pe punctul de a deveni tătic, acest ghid îți vine în ajutor pentru a face față și a te bucura din plin de această experiență, dar și pentru a-i oferi partenerei suportul necesar.

Biblioteca de pe Lună Francesc Miralles

Editura Humanitas, 2020, traducere de Lavinia Similaru, Tudora Șandru Mehedinți

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele în care te întrebi cum va arăta lumea în viitor.

Considerând că nu mai are niciun viitor pe Pământ, Verne decide să plece în Exovillage, prima colonie umană de pe Lună, menită să devină centru turistic pentru milionarii lumii. Mânat de dragostea pentru Moira, responsabilă cu telecomunicațiile la centrul turistic de pe Lună, acesta pornește într-o aventură îndrăzneață care are consecințe inimaginabile.

Dacă ești pregătit pentru un salt în timp, Biblioteca de pe Lună te ajută să-ți imaginezi cum ar putea arăta viața pe Lună în viitorul nu foarte îndepărtat. De la condiții de trai excentrice la inovații la care nici nu te-ai gândit, cartea explorează o realitate în care legile pământești nu se mai aplică.

Amantul Colivăresei de Radu Aldulescu

Editura Hyperliteratura, 2020

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele când vrei să înțelegi mai bine trecutul și realitățile comunismului.

Romanul, inclus de critici în lista celor mai bune 100 de cărți de proză apărute în literatura română, conturează traiul în România comunistă a anilor ’60 – ’80 printr-o perspectivă cu totul originală: cea a unui pierde-vară. Înzestrat cu o forță ieșită din comun, Dimitrie (Mite) Cafanu este pe rând muncitor la Policolor, soldat foarte abil în a se sustrage de la muncă, hoț de buzunare, dar și boxer redutabil.

Amantul Colivăresei este o poveste despre dragoste și alegeri, asumări și regrete. O descriere realistă a perioadei comuniste cu toate greutățile și restricțiile sale, te ajută să înțelegi mai bine realitatea și viața din timpul comunismului.

Gânduri de pe o planetă nervoasă de Matt Haig

Editura Nemira, 2020, traducere de Deniz Otay

Poți comanda acrtea aici.

Pentru momentele când te simți presat să fii cel mai bun și să reușești.

Gânduri de pe o planetă nervoasă este un ghid onest și plin de umanitate despre lucrurile care contează cu adevărat și cum să faci față constrângerilor din societatea de azi. Cartea răspunde la unele dintre cele mai importante întrebări: Cum să trăiești într-o lume în care presiunea socială a atins cote alarmante? Cum poți rămâne uman într-o lume tehnologizată?

Dincolo de a fi o carte de dezvoltare personală, Gânduri de pe o planetă nervoasă este un îndemn pentru a trăi mai mult în prezent fără a te mai compara mereu cu cei din jur. Vei regăsi sfaturi despre cum să-ți găsești liniștea interioară și să-ți creezi o viață așa cum îți dorești.

Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman

Editura Publica, 2012, traducere de Dan Crăciun

Poți comanda cartea aici.

Pentru momentele când ai nevoie de ajutor să iei decizii mai bune.

Gândire rapidă, gândire lentă este alegerea potrivită dacă ești interesat sa afli ce îți influențează alegerile și comportamentul și, mai ales, cum lumea din jur, amintirile, rutina și sentimentele îți afectează alegerile și percepțiile. În viziunea lui Kahneman, psihicul uman e alcătuit din două categorii opuse de procese, grupate în două sisteme de gândire – Sistemul 1 și Sistemul 2.

Această carte vine cu o sumă de explicații practice și clare despre cum se iau deciziile, atât în viața cotidiană, cât și în afaceri. Cartea te ajută, într-o mare măsură, să te înțelegi pe tine însuți, precum și pe cei cu care interacționezi.

Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl

Editura Vellant, 2018, traducere de Florin Tudose

Poți comanda artea aici.

Pentru momentele în care încerci să afli sensul vieții.

O poveste impresionantă despre tărie de caracter și voință. Renumitul psihiatru austriac a fost închis, timp de trei ani, în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Experiențe de neimaginat l-au făcut să înțeleagă cât de important este cum alegi să faci față suferinței și să găsești un scop și o lecție în ea, chiar și în urma celor mai traumatice întâmplări.

Omul în căutarea sensului vieții este o lecție despre acceptarea traumelor, un ghid care te poate ajuta să navighezi printre propriile emoții, să depășești mai ușor obstacolele de zi cu zi, și, într-un final, să-ți găsești sensul în viață. Este o carte care îți va arăta cum oamenii simpli fac față situațiilor extraordinare.

Și cu asta încheiem lista noastră cu recomandări de cărți pentru bărbați. Sperăm că ți-ai găsit aliatul pentru momentul prin care treci. Dacă nu, rafturile Carturesti sunt pline de alte lecturi care îți pot oferi sfaturi, informații, povești și strategii care te vor inspira, surprinde și ajuta să treci peste obstacole și să fii pregătit pentru următoarele provocări.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.