Produse
Produse
  • Total RON Comandă
   x
   Coșul tău este gol.
   Comandă
   Elegie pentru uman

   Elegie pentru uman

   O critica a modernitatii poetice de la Pound la Cartarescu
   0.0 / 10 ( 0 voturi)
   Limba:
   Romana
   Data publicarii:
   2016
   Editura:
   Nr. pagini:
   332
   ISBN:
   9789735052843
   Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm
   Indisponibil
   Indisponibil
   Preț valabil exclusiv online!
   Împachetare cadou gratuită!
   Transport gratuit peste 150 de lei.
   Retur gratuit în 14 zile.
   Ai întrebări? Contactează-ne!
   Descriere

   „«Elegia pentru uman» din cartea de faţă e oficiată pentru omul filo-uman, cel învins de toate ideologiile, victima perfectă a tuturor totalitarismelor, omul hăcuit de texte (fiindcă totalitarismul e Textul care ajunge să fie pus în practică), dar pentru care nicicând ideile nu devin mai importante decât oamenii, pentru care empatia şi atenţia la celălalt sunt înseşi condiţiile lui de existenţă.

   Era cumva natural ca literatura să fie în avangarda acestei «elegii pentru uman». Pe de o parte, fiindcă literatura şi umanul sunt coextensive, şi a fost o enormă greşeală strategică a modernităţii să încerce să-şi alieze literatura la cruciada ei anti-umană. Au existat minţi care au refuzat să valideze silogismele modernităţii împotriva omului; care au găsit inacceptabil ca modernitatea, iniţiată în numele libertăţii, egalităţii şi fraternităţii omului, să ajungă să nege punctual fiecare dintre aceste trei concepte-promisiuni – pentru ca, în cele din urmă, să nege omul însuşi. Aceşti scriitori au înţeles literatura ca pe o cărare înspre uman, înspre un luminiş aflat la marginea istoriei, departe de modernitate şi de infernurile ei estetice şi politice, în care omul să aibă răgazul de a reînvăţa să fie uman. Fără revoluţiile lor estetice, literatura ultimului secol e de neimaginat.“ (Radu VANCU)

   Ilustraţia copertei: Ioan Iacob, portret (detaliu)
   Media

   Dezumanizarea artei este fenomenul care provoacă pătimașa pledoarie a lui Radu Vancu pentru recuperarea umanului. Deși modernitatea și-a propus să instaureze omul, a reușit de fapt să-l extermine. Nu doar prin totalitarisme și universuri de exterminare, ci mai ales prin forme ale unui aparent progres. Pulsiunile anti-umane s-au dovedit mai puternice decât cele filo-umane. Citește mai mult aici.

   Recenzii și comentarii

   Nota

   de |

   Nu există recenzii pentru acest produs.
   Adaugă o recenzie
   Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.