Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă

      Radu Vancu

      În primul rând poet, dar şi traducător, eseist şi editor, conferenţiar la Facultatea de Litere din Sibiu, Radu Vancu este de asemenea, din noiembrie 2019, şi preşedinte al PEN Clubului Român. Pare că asumă arta, dar și civismul la fel de vizibil. Ne este greu să sintetizăm activităţile sale mai bine decât o face Mircea Cărtărescu cu ocazia apariţiei Zodiei Cancerului în 2018: „[...] El confirmă un scriitor polivalent, unul dintre cei mai moderni și mai atotcuprinzători ai generației lui. Poet, universitar, activist cultural și civic, Radu Vancu pare unul dintre acei oameni cărora nimic din ce-i uman (și post-uman) nu le e străin.”

      Dintre volumele de poezie, Frânghia înflorită a fost tradusă în turcă şi a apărut la Istanbul în 2015, iar 4 A.M. Cantosuri domestice a apărut în maghiară, la Budapesta, în 2016. Selecţii din poeziile sale au mai fost traduse şi în engleză, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană ş.a. În 2017, îi apare la editura Cartier o carte pentru copii, Regele Piticuţ, iar romanul Transparenţă a fost bestseller la Târgul Gaudeamus în 2018.

      Din alte puncte de vedere, potrivit propriilor mărturisiri, talentul pe care și l-ar dori cel mai mult este cel literar. Are ca eroi pe propriul fiu și cavaleria poloneză, preferă Ciuc Radler și culoarea verde. Pentru restul detaliilor, vă invităm să parcurgeți toate răspusurile sale la Chestionarul lui Proust aici, pe blogul Cărturești. Alte vorbe despre cum ne ajută literatura să depășim momentele grele de izolare într-un video aici, iar aici îl regăsiți pe Radu Vancu în dialog cu Dan Pleșa de Ziua Cărții, pe pagina de facebook Cărturești. #raftulautorilorromani

      Radu Vancu