Traducerea romanului a fost finanțată de Agenția de Stat a Cărții din Republica Slovenia.
Această carte s-a publicat cu sprijinul Fundației Trubar din Asociația Scriitorilor Sloveni, Ljubljana, Slovenija.
Flisar se joacă subtil cu cititorul:îi oferă un amestec de thriller filosofic, poveste de dragoste şi roman polițist, totul străbătut de mari teme existențiale, cum ar fi iminența morții, curajul, singurătatea ființei umane. – Mladina
Simon Bebler are 22 de ani şi este înrobit de lumile imaginare ale cărților şi filmelor. Aflând că mai are doar un an de trăit, din cauza unei boli incurabile, decide să profite la maximum de timpul rămas.
Înclinat să se vadă mai degrabă în rolurile eroilor fictivi, Simon începe să trăiască toate poveştile pe care le-a citit sau le-a văzut în filme şi să experimenteze toate ipostazele umane. Se trezeşte la New York, prins în vârtejul unor întâmplări care de care mai bizare şi cunoaşte oameni cu nume sonore: Al Pacino, Woody Allen, Uma Thurman…
Oare sunt cu adevărat cine spun că sunt sau nişte ființe care se dedublează?
Treptat lucrurile scapă de sub control şi Simon nu mai ştie dacă este eroul aventurilor sale ori victima lor.
Aş avea grijă de cei ce-mi sunt dragi. Aş face curat, aş găti, aş spăla şi aş face paturile. Le-aş spune poveşti şi basme care n-ar conține cine ştie ce lucruri înțelepte, dar ar fi hazlii. Poate că mi-ar alina durerea la gândul că n-o să mai fiu mult timp printre ei.
Pe terasa de pe acoperiş aş pregăti în fiecare zi, înainte de apusul soarelui, un picnic. Apoi ne-am uita împreună la lumina aceea magică, aurie, care se iveşte mereu, chiar înainte să se întunece. Aş reamenaja grădina care s-a uscat, ca să fie din nou înflorită.
Şi când o să vină ceasul, m-aş cufunda încet în întuneric, mulțumit că am fost un tip obişnuit.