Toamna patriarhului
7.4 / 10 (29 voturi)
NaN
Limba:
Romana
Data publicarii:
2014
Editura:
Tip coperta:
Hardcover
Nr. pagini:
288
Premii:
ISBN:
9786066095723
Dimensiuni: l: 11.5cm | H: 18.5cm

4399
Livrare în 24h! (a doua zi) În stoc

Preț valabil exclusiv online!
Împachetare cadou gratuită!
Transport gratuit peste 150 de lei.
Retur gratuit în 14 zile.
Ai întrebări? Contactează-ne!
Descriere

Literar, cartea mea cea mai importantă, cea care poate să mă salveze de la uitare este Toamna patriarhului... A fost romanul care m-a făcut cel mai fericit scriindu-l, căci este cel pe care am vrut dintotdeauna să-l scriu şi, în acelaşi timp, cel în care mi-am împărtăşit plenar propriile experienţe şi confesiuni... Într-adevăr, este un roman-mărturie, o autobiografie încifrată... Dacă ar fi să-l definesc prin doar câteva cuvinte, l-aş defini ca pe un poem despre singurătatea puterii... Tema puterii a reprezentat o constantă a literaturii latinoamericane de la începuturile ei, de înţeles fiindcă dictatorul este unicul personaj mitologic zămislit de America Latină... Am scris Toamna patriarhului aşa cum se scriu versurile, cuvânt cu cuvânt... Structura sa este în spirală, ceea ce permite ca timpul să se comprime şi să se depene simultan mai multe fire narative... Monologul multiplicat la nesfârşit face posibilă intervenţia a nenumărate voci neidentificate, aşa cum se petrec lucrurile în realitate... Dintre toate cărţile mele, este cea mai experimentală şi cea care mă interesează în cel mai înalt grad ca aventură politică... Gabriel García Márquez

Recenzii și comentarii

Minunat! Nota 10

de Dana D | 06/11/2022 20:15

Romanul meu preferat dintre cele scrise de Marquez! O experienta literara care nu se uita!

Nota 9

de Daniel Negoita | 16/07/2018 03:48

“Toamna patriarhului” este printre cele mai puţin apreciate romane ale lui Marquez. Scriitorul sud-american l-a descris ca pe “un poem despre singurătate şi putere”. Personajul principal este un dictator sud-american fără nume. Acesta a ajuns la apogeul puterii sale, dar este profund chinuit de un sentiment de singurătate şi paranoia. “Patriarhul” în cauză este suma tuturor autocraţilor şi nebunilor care au deţinut puterea în secolul al XX-lea. Acesta este o creatură plină de cruzime şi disperare care a reuşit să hipnotizeze o întreagă populaţie şi să o adândească în suferinţă şi mizerie. După ce revoluţionarii descoperă cadavrul patriarhului, Marquez se dezlănţuie într-un torent de cuvinte care restituie viaţa privaţă şi publică a tiranului decedat. Şase capitole din roman sunt proză-torent fără niciun semn de punctuaţie. “Toamna patriarhului” este un studiu despre violenţă, charismă şi despre culisele puterii politice.

Recenzare Nota 10

de Daniela Lazar | 14/05/2013 00:50

Daca prietenul sau Llosa ( o scurta intovarasire pe meleagurile amicitiei, ce-i drept pentru, ca in 1976 Llosa i-a aratat lui Gabo cata forta are-n pumni, facand nok-out prietenia dintre ei ) a cochetat in fapt cu politica, Marquez a preferat varianta fictiunii. Toamna patriarhului ramane pentru autor una dintre cele mai dragi scrieri ale sale, in care pune elemente autobiografice incifrate, in care schiteaza trasaturile celui care detine puterea, si vorbind despre America Latina, puterea nu prea poate fi alt fel decat...tiranica. Intitulata sugestiv, Toamna.., prefigureaza insingurarea si pretul pe care puterea il cere celui care vrea sa o poarte. Toamna care aduce adevarul uitarii, care aduce cruzimea sfarsitului si matura solilocviul generalului. Nu intamplator Marquez alege sa nu lase dialogul sa locuiasca-n roman. Pentru ca si cele din afara, par a se petrece tot inauntru. Pentru ca vocile dispar inghitite de purtatorii lor. O scriere "experimentala" cum o numeste autorul ei, romanul meu favorit din galeria marqueziana!

Marquez e incredibil. Nota 10

de Cristina Georgiana Stupiuc | 05/08/2014 17:16

În „Toamna patriarhului”, Gabriel Garcia Marquez folosește un mod unic de a spune povestea patriarhului, patriarhul fiind conducătorul dictator al unei țări din America de Sud, care și-a petrecut toată viața la conducerea țării, unde a ruinat totul. Cu alte cuvinte, Marquez ne prezintă o poveste despre moarte și declin, suprinzând totodată și haosul dintr-o dictatură. Este o analiză confuză, șocantă și incredibil de fascinantă cu privire la trăirile și sentimentele unui dictator. În ciuda faptului că „Toamna patriarhului” este un roman crud, vulgar și profund deprimant, autorul ne surprinde cu momente comice exact când nu ne așteptăm.

Adaugă o recenzie
Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.