Calul năzdrăvan e o poveste care a pornit de la o copilă care se plictisea. I-a cerut mamei ei un joc nou și mama a inventat unul în care schimba literele din cuvinte. Copila descoperea, ca prin magie, cuvinte noi. Unele existau în dicționar, iar altele nu. Se gândeau atunci ce pot să însemne acele cuvinte, dacă ele ar exista. Iar atunci când cuvântul nou avea un sens pentru ele, în mintea lor apărea o lume nouă, un personaj, o mâncare, o emoție.
Calul năzdrăvan este o carte fără vârstă și care, în același timp, se poate citi și înțelege diferit la vârste diferite. Pentru copiii preșcolari este o carte care îi va împrieteni cu literele și cuvintele. Dar este mai ales o carte despre prietenie. Pentru școlari poate fi, în plus, o carte despre identitate și transformări. O carte despre roluri care prescriu anumite comportamente și atitudini, despre libertate. Sau despre evoluție și magie, creație. Despre cine suntem noi individual și cine suntem noi împreună. Este în același timp, o carte de la care putem porni o discuție despre omonime la ora de limba română.
Un adult poate descoperi în carte elemente de psihologie, sociologie sau filosofie. Va găsi sensuri care îl vor surprinde la fiecare citire.