Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Interpretari istorice din Arhiva Radio Romania

      Interpretari istorice din Arhiva Radio Romania

      9.0 / 10 ( 3 voturi)
      Durata:
      143
      Casa de discuri:
      Data publicarii:
      2015
      Numar de discuri:
      2
      Suport:
      CD
      Format audio:
      Stereo
      Cod de bare:
      5948375003170
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Editura Casa Radio îşi face o datorie de onoare din a căuta şi valorifica pe compact-discuri înregistrări preţioase din trecutul vieţii muzicale româneşti, cu interpreţi care au contribuit în mod esenţial la propăşirea artei noastre naţionale. Printre acestea, un loc privilegiat îl au cele care au făcut cunoscută muzica lui George Enescu.

      Ne-am oprit în albumul de faţă mai întâi asupra câtorva pianişti remarcaţi mai ales prin faptul că au stat mult în preajma ilustrului muzician, Enescu alegându-i să-i fie cel mai adesea acompaniatori în concertele susţinute în ţară. Este vorba de Ion Filionescu (Suita a III-a op.18 pentru pian), Maria Fotino şi Ecaterina Fotino-Negru (Variaţiuni op.5 în La bemol major pentru două piane), Nicolae Caravia (Sonata op.24 nr.1 în fa diez minor pentru pian).
      Cel de-al doilea disc al albumului ne oferă ocazia să reconstituim sonor prima înregistrare a Cvartetului nr. 1 op. 16 în Re major pentru pian și coarde, realizată în 1964 de o formație ce o avea din nou în frunte pe Maria Fotino. Și dacă violonistul Daniel Podlovski era atunci foarte tânăr (avea 25 de ani, dar era deja distins cu premii internaţionale importante), violistul Alexandru Rădulescu și violoncelistul Ion Fotino (fratele Mariei Fotino) erau vechi colaboratori ai Maestrului, făcând parte din cvartetul cu care el a susținut adesea concerte camerale.

      Două înregistrări pe care le datorăm marelui dirijor Constantin Silvestri la pupitrul Orchestrei Radio, Rapsodia Română op. 11 nr. 1 în La major și Simfonia concertantă op. 8 pentru violoncel și orchestră, prima din 1964, cealaltă din 1959, sunt mărturii de ataşament și probitate artistică în slujba valorificării lucrărilor Maestrului venerat. Rapsodia, pe care Silvestri a dirijat-o de nenumărate ori cu enorm succes şi în ţară şi în străinătate, are mult nerv, culoare și aer sărbătoresc iar Simfonia concertantă se distinge printr-o fluiditate și o susținere expresivă cum nu mulți interpreți au reușit. Un mare merit revine bineînţeles și violoncelistului Radu Aldulescu al cărui amplu discurs, aproape fără pauză (cum l-a dorit Enescu) rămâne captivant și divers nuanțat, ca un uriaș poem confesiv.
      (Extrase din prezentarea realizată de muzicologul Olga Grigorescu)

      Listă piese:

      CD 1:
      1-7. Suita a III-a op. 18 pentru pian / Piano Suite No. 3 Op. 18 38:26
      8. Variaţiuni pentru două piane op. 5 în La bemol major / Variations for two pianos in A flat Major, Op. 5 10:37
      9-11. Sonata op. 24 nr. 1 în fa diez minor pentru pian / Piano Sonata in F sharp minor, Op. 24 No. 1 18:05

      CD 2:
      1. Rapsodia Română op. 11 nr. 1 în La Major / Romanian Rhapsody in A Major, Op. 11 No. 1  12:03
      2-4. Cvartetul nr. 1 op. 16 în Re major cu pian / Piano Quartet in D major No. 1 Op. 16  41:13
      5. Simfonia concertantă op. 8 în si minor pentru violoncel si orchestră / Symphonie concertante in H minor for cello and orchestra, Op. 8  23:04

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.