Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă

      Luminita Mihai Cioaba

      Născută în 1957 la Târgu Cărbunești ca fiică a bulibașei romilor căldărari Ion Cioabă, Luminiţa Mihai Cioabă este membră a Uniunii Scriitorilor din România, autoare de poezii publicate în ediții plurilingve, proză (Drumul, Neo Drom, 2021), eseuri dedicate istoriei și culturii comunității sale, scenaristă și regizoare de filme documentare (Lacrimi romane, Romano Illo, Între tradiție și lege).

      Dintre volumele de poezie publicate, amintim Rădăcina pamîntului. Die Wurzel der Erde. Earth’s root (Neo Drom, 1994, trad. în germană de Beatrice Ungar și în engleză de Mircea Ivănescu), Poezii de ieri și azi (Neo Drom, 2007),Sufletul pămîntului (Editura Centrului Național de Cultură a Romilor, 2016) sau Poezii creștine (Editura Carmel Print, 2017). Iar dintre cele dedicate istoriei și cultura romilor, Țara pierdută (Etape, 2002), cu legende și povestiri rome, Mărturii din Transnistria (Neo Drom, 2005), Lacrimi romane, ce conține mărturii ale supraviețuitorilor romi deportați în Transnistria (Editura RO MEDIA, 2006) sau Tragedia romilor deportaţi în Transnistria 1942-1945 (Polirom, 2009). A publicat și două piese de teatru: Macul roșu și Blestemul Șarpelui.

      A dus la bun sfârșit traducerea Bibliei în limba romani, ce urmează să fie publicată cu sprijinul The British and Foreign Society London și este autoarea unui ghid de conversație român-romano și a unui manual care să vină în sprijinul unei mai bune înțelegeri – la propriu și la figurat – a comunității de romi.

      Eu cred ca am fost o spărgătoare de gheață pentru că m-am luptat mult pentru a deveni scriitoare și drumul a fost greu: gheață polară, povestește Alinei Purcaru într-un interviu de anul trecut din Observatorul Cultural. Pe 20 februarie se împlinesc 166 de ani de la dezrobirea romilor în Țările Române, ocazie cu care, în perioada 18-24 februarie, Luminiţa Mihai Cioabă este invitata săptămânii pe carturesti.ro, iar toate titlurile sale în stoc au 20% reducere pe carturesti.ro în perioada campaniei.

      Luminita Mihai Cioaba