Acasa, pe drum

Acasa, pe drum

4 ani teleleu
8.6 / 10 (14 votes)
NaN
Language:
Romana
Publishing Date:
2017
Publisher:
Page Count:
388
ISBN:
9789735058890
Dimensions: l: 16.5cm | H: 23.5cm

5900
Next Day Delivery! In stock

Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!
Publisher's Synopsis

„Sunt entuziasmat de această carte. O consider un document teribil de impresionant şi-o operă de artă admirabilă. Elena şi Cosmin sunt eroii mei. Rareori am admirat, am respectat şi-am invidiat mai mult pe cineva. Spre deosebire de noi toţi, visători și exploratori de birou, ei au avut curajul să renunţe la o viață comodă, cu salarii mari și cariera asigurată, ca să plece într-o aventură pe care noi, ceilalți, nu ne-o putem imagina decât în romane sau în filme. Viața lor de-a lungul ultimilor ani, când au luat-o teleleu prin lume într-o rulotă de cinci metri pătrați, în care-au trăit, s-au iubit, au scris, au fotografiat și-au suferit împreună, ni se pare o fantastică ficțiune, când în realitate noi suntem cei fictivi.

Elena și Cosmin au plecat în căutarea «vieții care se viețuiește» și-a omului real, care se revelează nu în lumea standardizată și domesticită în care trăim noi, consumatorii de cultură, ci în sărăcie cruntă, în case dărăpănate, în violență incredibilă, în comunități uitate de Dumnezeu, în pușcării și-n ghetouri. Cei doi au băut peturi de bere cot la cot cu oamenii întâlniți, au povestit cu ei, uneori despre omoruri și tâlhării, au luat purici și păduchi de la ei. Au trăit la fel ca ei, uneori mai rău, impregnându-se de damful umanității reale. Vorbim adesea de «România profundă» fără să avem habar despre ce vorbim. Prin cartea celor doi ajungem să măsurăm această profunzime.

Elena și Cosmin m-au primit în rulota lor, mi-au arătat-o în toate detaliile ei claustrofobice. Rareori m-am simțit mai diminuat și mai trist. N-aș fi putut trăi viața lor nici trei zile. Dar faptul că ei există, în afara convențiilor care ne fac conformiști și depresivi, și că dau astfel mărturie despre ce-nseamnă cu adevărat libertatea e o mare consolare pentru mine. Măcar știu, prin ei, că eroismul e real și palpabil, nu o noțiune goală.“ (Mircea Cărtărescu)

Extra Info

Cartea asta te duce prin comunitățile pe care Elena Stancu și Cosmin Bumbuț le-au documentat timp de 4 ani, de la Corcova, la așezările Cubei, de la un penitenciar din Baia Mare la un camping din Grecia. În același timp, te ghidează prin procesul lor de lucru: îți arată felul în care s-au apropiat de personajele poveștilor lor și ce implică aceste relații - să fii jurnalist e în același timp, un blestem și o binecuvântare. […] Mircea Cărtărescu scrie pe coperta cărții Acasă, pe drum. 4 ani teleleu că Elena și Cosmin sunt eroii lui. Nu sunt de aceeași părere, eu cred că nu jurnaliștii, ci oamenii care ne primesc cu atâta generozitate în viețile lor pe noi, oamenii care am avut privilegiul să avem această meserie, sunt adevărații eroi. Elena și Cosmin sunt însă, cu siguranță, printre cei mai curajoși jurnaliști din România.

Reviews and comments

Nota 10

de Ana U. | 31/01/2018 12:18

Elena Stancu, jurnalistă, și Cosmin Bumbuț, fotograf: parteneri de viață, de rulotă și de muncă. Cele trei sfere se îmbină până la confuzie: cei doi renunță la viața de bloc în București pentru o autorulotă, călătorind și staționând din loc în loc pentru a își cerceta proiectele. Odată cu autorulota, libertatea căpătată (deși traiul într-un spațiu atât de restrâns impune limitări exigente, precum descrie Elena) are dublu tăiș: cei doi capătă timpul dorit, dar cu cât îl petrec mai mult alături de subiecții lor, cu atât cei din urmă devin cunoștințe, prieteni și (într-unul dintre cazuri) rude. Cei doi autori afirmau într-un interviu că nu mai sunt siguri dacă ceea ce fac rămâne un demers jurnalistic având în vedere lipsa lor de detașare, însă pentru cititori intenția jurnalistică devine secundară, pentru că intimitatea dintre ei și subiecți este tocmai ceea ne permite să vedem lucrurile aproape microscopic. Glumițele, micile răutăți și suferințe, intențiile sincere dar eșuate, toate plasate în marea schemă a lucrurilor, relevă adevărata stare a faptelor și a oamenilor iar talentul celor doi de a transpune toate astea în cuvinte și imagini este marea reușită. De altfel, curajul de a îți stabili domiciliul într-o autorulotă denotă și curajul de a te dezbăra de frici și prejudecăți, în ceea ce te privește pe tine și în ceea ce îi privește pe ceilalți. O lectură necesară cititorilor din România, unde prăpastia dintre „noi” și „ei” se adâncește pe zi ce trece mai tare.

Nota 10

de Beatrice Martinescu | 09/12/2017 20:40

Povestea Elenei si a lui Cosmin nu este una usoara si nici nu are artificii care sa o prezinte intr-o lumina mai frumoasa, ci chiar asa cum este: plina de curaj. Cand li s-a oferit o bursa in SUA pentru jurnalism, ei nu au mai stat pe ganduri si au vandut tot pentru a-si cumpara rulota si a face reportaje asa cum se cuvine, de pe teren. Cateva din lucrurile pe care le-au vazut ne sunt prezentate in primele pagini prin fotografiile pe care le-au realizat, diferite de cele pe care ni le-au impartasit in mediul online. Apoi urmeaza povestea. Pentru multi este un vis, poate o nebunie, un curaj pe care nu multi si-l asuma (sau putini ar avea curajul sa si-l asume) iar castigurile sunt substantiale (nu ma refer aici la cele financiare) fiindca au vazut oamenii asa cum sunt ei, modelati de greutati si de medii neprielnice si din care am avea cu totii ceva de invatat.

Add a review
You need to authenticate in order to add a review.