Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă

      Gabriela Adamesteanu

      Gabriela Adameșteanu este una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare din România. Editura Polirom îi dedică o serie de autor, iar cărţile sale sunt reeditate constant, romanul Provizorat (Polirom, 2020) se află la cea de-a cincea ediție, iar Dimineața pierdută (Polirom, 2018 ), la a noua ediție. Traduse în peste 16 limbi, cu recenzii elogioase în străinătate, romanele sale au primit numeroase premii în țără: Fontana di Trevi (Polirom, 2019 pentru a doua ediție), de pildă, romanul care încheie în 2018 trilogia începută în 1975 cu Drumul egal al fiecărei zile, a fost recompensat cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, Premiul revistei Observator Cultural, Premiul Radio România Cultural, al Centrului PEN Român, al Agenţiei de Carte, cu Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, iar Gabriela Adameșteanu a primit distincţia Scriitorul Anului 2019.

      Între 1991 și 2005 a fost redactor-şef al săptămînalului politic şi social 22 şi, până în 2013, al suplimentului Bucureştiul Cultural, iniţiat chiar de ea. De asemenea, a fost vicepreşedinte (între 2000 şi 2004) şi preşedinte (între 2004 şi 2006) al Centrului PEN Român. În 2002 a primit premiul Hellman-Hammett pentru implicarea sa în democratizarea României, iar în 2014, Ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres din partea Ministerului Culturii din Franţa.

      Volumul de memorii Anii romantici a fost distins în 2014 cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor, cu Premiul pentru memorialistică al revistei Observator Cultural şi cu Premiul Muzeului Naţional al Literaturii.

      Vă propunem o reîntâlnire cu Gabriela Adameşteanu, invitata săptămânii 16 – 22 octombrie pe carturesti.ro. Iar pe site-ul Radio România Cultural, la emisiunea Vorba de Cultură, o puteţi reasculta în dialog cu Ema Stere, câştigătoarea de anul acesta a premiului pentru debut al editurii Polirom cu romanul Copiii lui Marcel şi, de asemenea, a premiului pentru debut-proză la gala Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei.

      Gabriela Adamesteanu