Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă

      Ioan Es. Pop

      Ioan Es. Pop este poet. Născut în 1959 în Maramureș, mai precis în localitatea Vărai, a fost profesor la Ieud, de unde și numele volumului de debut editorial: ieudul fără ieşire, apărut la Cartea Românească în 1994 și reeditat la Casa de Pariuri Literare în 2022, volum pentru care autorul a fost recompensat cu Premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor din România și din Republica Moldova. Dintre următoarele volume, amintim pantelimon 113 bis (Cartea Românească, 1999), volum pentru care a primit Premiul Academiei Române, Premiul USR și Premiul pentru Poezie al Orașului București; petrecere de pietoni (Paralela 45, 2003), recompensat cu Premiul USR. În 2009, Ioan Es. Pop a fost laureatul primei ediții a Premiilor Niram Art de la Madrid, iar în 2010, Radiodifuziunea Suedeză l-a desemnat Poetul Lunii August. Mai departe, în 2012, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova i-a acordat Premiul Primăvara Europeană a Poeţilor.

      Alte volume de poezie: unelte de dormit (Cartea Românească, 2011), volum recompensat și el cu Premiul Cartea de Poezie a Anului 2011 de către Fundaţia Naţională pentru Ştiință și Artă din București, Premiul Radio România Cultural și Premiul Asociaţiei Scriitorilor din București; arta fricii (Charmides, 2016). În 2016, Ioan Es. Pop a fost a fost desemnat Scriitorul lunii iulie 2016 de către USR, filiala Iași. Și tot în 2016, la Veneția, i s-a decernat Premiul Ciampi Valigie Rosse, pentru volumul Un giorno ci svegliamo vivi. În 2017 i-a apărut la Cartea Românească Opera poetică, iar în octombrie 2019, a câștigat Marele Premiu Cununa de Lauri de la Alicante (Spania), la ediția a noua a Turnirului de Poezie organizat de Uniunea Scriitorilor din România.

      La început de primăvară, Ioan Es. Pop este invitatul săptămânii 24 februarie - 2 martie în Raftul autorilor români pe carturesti.ro, ocazie cu care vă invităm din nou la poezie, mai ales că titlurile sale în stoc au 20% reducere în perioada campaniei.

      Ioan Es. Pop