Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă

      Marta Petreu

      Marta Petreu este profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş‑Bolyai” , redactor‑şef al revistei Apostrof și Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele, cărora le-au urmat și alte volume lirice, dintre care amintim Cartea mîniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999) sau Scara lui Iacob (2006). Ca eseist şi istoric al filosofiei româneşti, a publicat volume precum: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau Schimbarea la faţă a României (1999); Ionescu în ţara tatălui (2001); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008); Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009). A publicat, sub titlul Conversaţii cu… (2004 şi 2006), două volume de interviuri cu personalităţi ale vieţii intelectuale româneşti. A gîndit şi alcătuit mai multe volume tematice de confesiuni. A prefaţat şi îngrijit ediţii de carte de filosofie şi de literatură. În 2011, Editura Polirom a iniţiat seria de autor „Marta Petreu”, în care au apărut pînă în prezent peste 10 volume ale autoarei.
      Romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, cu care editura a deschis seria, a primit Premiul „Cartea Anului 2011” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul; Premiul pentru cea mai bună carte de ficţiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din România; laureat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry, 2012.
      Marta Petreu a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Mai multe volume ale sale de poezie, proză și eseistică au fost traduse şi publicate în Franţa, S.U.A., Italia, Ungaria, Serbia, Spania, Elveţia.

      Marta Petreu