Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă

      Mircea Cartarescu

      Mircea Cărtărescu este genul de autor (privilegiat) în legătură cu care nu există cale de mijloc: sau îţi place cum scrie, sau nu. Noi facem parte din prima categorie și asta nu doar pentru că este cel mai tradus și recenzat autor român – între 1992 și 2019 i-au fost traduse 100 de volume în 23 de limbi –, sau pentru că a lansat, în plină pandemie, Creionul de tâmplărie, volum al cărui titlu este o frumoasă analogie între un cioplitor în lemn și un cioplitor de/în cuvinte.

      Cu traduceri în engleză, germană, italiană, franceză, suedeză, spaniolă, olandeză, polonă, portugheză, maghiară, ivrit, turcă, croată, sârbă, catalană ş.a., cărţile sale au fost premiate, în România, de instituţii ca Academia Română, Ministerul Culturii sau Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. În afara graniţelor ţării, operele sale au obţinut, printre altele, Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015), Premiul Leteo, Spania (2017), Premio Formentor de las Letras (2018), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014) sau Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014).

      De altfel, cine mai bine decât Mircea Cărtărescu însuşi poate descrie ce înseamnă scrisul pentru el, cum o face, de exemplu, într-un interviu din 2017 apărut în revista Euphorion: „[...] Cărțile mele sunt corpul meu scriptural. Unele sunt organe vitale ale lui, altele par mai puțin importante. Niciuna nu e însă desprinsă de mine, eu sunt în toate sub diverse întruchipări, toate sunt inervate de spiritul meu și spun ceva despre mine. Spuneam cândva: degetul mic pare ceva neimportant în schema corpului nostru, dar nimeni nu-l privește ca pe-o inutilitate și nimeni nu și l-ar tăia bucuros[...]”

      Vă propunem să citim împreună cel mai recent volum al său de poezie, Nu striga niciodata ajutor, proaspăt ieşit din tipar. Sau să-l redescoperiţi pe poetul, prozatorul, eseistul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu în restul operelor sale. Mircea Cărtărescu este invitatul săptămânii 18-24 septembrie pe carturesti.ro. #cititori pentru scriitori.

      Mircea Cartarescu