Products
Products
    • Total RON Comandă
      x
      Your cart is empty.
      Comandă

      Tatiana Niculescu

      Istoria nu este aproape niciodată o simplă înșiruire de date, poate doar în vreun manual neinspirat. Istoria este de fapt întotdeauna plină de viață, de drame și răsturnări spectaculoase de situație, punctată de persoane în carne și oase, devenite între timp personaje de poveste. Iar atunci când iţele istoriei sunt descâlcite cu fler jurnalistic, toată lumea iese în câştig. Tocmai asta surprinde foarte bine Tatiana Niculescu din perspectiva biografului unor persoane devenite personaje celebre, al căror joc din fața și din spatele scenei dau în mare măsură contur perioadei interbelice românești: regina Maria, Carol II şi Elena Lupescu, Nae Ionescu, Corneliu Zelea Codreanu, regele Mihai I în volumele Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu (Humanitas, 2020), Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee (bestseller Bookfest 2019, Humanitas, 2019), Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu (bestseller Humanitas, 2017), Mihai I, ultimul rege al românilor (Humanitas, 2016), Regina Maria. Ultima dorință (Humanitas, 2015, 2016, 2018).

      Din seria biografiilor istorice face parte şi volumul Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca (Humanitas, 2018), unde autoarea încearcă să aducă lămuriri cu privire la aura de sfânt care-l însoţeşte pe celebrul Arsenie Boca încă din timpul vieţii.

      Tatiana Niculescu este şi autoare de romane. Dintre ele, romanul Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006) a avut un destin deosebit: dramatizat chiar de autoare, a devenit piesă de teatru în regia lui Andrei Șerban. Același roman a stat la baza filmului După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, care a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes în 2012. Urmează şi alte romane: Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut (Polirom, 2013), În Ţara lui Dumnezeu (Polirom, 2012),Tăierea Fecioarelor (Humanitas, 2018) şi Nopţile Patriarhului. După o poveste de viaţă adevărată (Humanitas, 2019).

      Ca editoare la Humanitas, coordonează volumele colective Iubirea din oglindă. Despre sex şi identitate (2017) şi Cartea întâmplărilor. Mistere, ciudăţenii, uimiri (2019).

      Recunoaşte că i-ar plăcea să scrie biografia Anei Blandiana, pe care o aşteptăm şi noi cu mare interes. Vă invităm să o reîntâlniți pe Tatiana Niculescu marți, 7 iulie, începând cu ora 19.00. De data aceasta va fi în dialog cu Cătălin Striblea, la o nouă ediție a Cercului; tema discuției: un seducător, domnul Nae Ionescu. Mai multe detalii, aici.

      Tatiana Niculescu