Calendar Advent: 24 de zile cu 24 de surprize diferite! - Detalii aici.
Având rădăcinile într-o familie de aristocrați ardeleni, Victor Ieronim Stoichiţă îi este profund recunoscător Școlii de la Păltiniș, căreia îi datorează supraviețuirea intelectuală în anii grei ai totalitarismului, și, deși nu continuă tradiția familiei de medici din generație în generație, devine un critic și istoric de artă foarte cunoscut, pentru că studiul artei în anii '60 - '70 în România „dădea iluzia unei libertăți”.
La începutul anilor '80 a părăsit România pentru a preda Istoria Artei la Universitatea din München și de 30 de ani este profesor la Universitatea din Freiburg. În decursul acestor ani a fost invitat să conferențieze la Sorbona, Göttingen, Frankfurt, Harvard, Collège de France. Despre artă spune că „într-un anumit sens este un ținut al fantasmelor”, idee pe care o dezvoltă în cărțile pe care le-a scris, cu precădere în volumul Despre trup, în care abordează imaginea imaterială a trupului material. Referitor la plecarea și rămânerea sa în Occident și, implicit, la raportarea la țara mamă, Victor Ieronim Stoichiţă răspunde într-unul dintre volumele lui, Imaginea celuilalt, cu un citat din Hugo de Saint-Victor: „Este plăpând cel căruia patria îi mai este încă dragă; este puternic cel care are ca patrie întregul pământ, iar desăvârșit este cel pentru care lumea întreagă este un exil”.
În perioada 17 -23 iulie, vă invităm pe carturesti.ro la un exercițiu de artfulness, pornind de la titlurile criticului, eseistului și scriitorului Victor Ieronim Stoichiţă.