hobby desen

Vremea pasiunilor ascunse: 15 exemple de hobby-uri creative și interesante care te vor inspira

Deși poate suna ca o exagerare, un hobby îți poate schimba viața. Să găsești o pasiune – acea activitate – la care să revii cu drag, interes și entuziasm de fiecare dată nu mai e un privilegiu, ci o necesitate. Printre nenumăratele responsabilități, termene limită și probleme care te iau cu asalt, trebuie să găsești răgaz și pentru tine. Pentru pasiunile și preocupările care te însoțesc toată viața și care așteaptă cuminți să te întorci la ele.

Mai exact, ce înseamnă hobby? Un hobby e o modalitate să evadezi din rutina cotidiană, să-ți descoperi talentele, să-ți „ascuți” unele abilități și… să fii fericit.  

Relaxante, practice, interesante, active, provocatoare sau… mai ciudate – sunt zeci de pasiuni care ar putea să te inspire. Găsește-o pe cea care îți redă liniștea din mijlocul furtunii, care îți aduce zâmbetul pe buze și îți umple inima de bucurie de fiecare dată când îi dedici timp. Dacă ești în criză de idei și nu ai descoperit încă hobby-ul care trezește aceste stări în tine, selecția noastră îți sare în ajutor. 

Descoperă cele mai interesante, creative și relaxante idei de hobby-uri cu care îți poți petrece timpul liber.  

Citește: Trăiește o mie de vieți înainte să mori

idei de hobby-uri

În Dansul dragonilor George R. R. Martin spunea că un cititor trăiește o mie de vieți înainte să moară. Cel care nu citește trăiește doar una. În ce parte vrei să încline balanța ta?

Puține hobby-uri sunt mai importante, mai captivante, mai utile și mai fermecătoare decât cititul. O carte bună de citit în vacanță îți poate oferi un moment de relaxare, romanele de dragoste te ajută să descoperi iubirea în toate ipostazele sale, cărțile de dezvoltare personală și cele motivaționale te ajută să îmbunătățești anumite aspecte ale vieții tale, iar romanele polițiste te țin în priză până la ultima pagină. Cărțile clasice te poartă în vremuri demult apuse în timp ce romanele contemporane te fac să vezi realitatea cotidiană cu alți ochi. 

Cu alte cuvinte, cititul îți dezvoltă inteligența, creativitatea și perspicacitatea așa cum puține alte hobby-uri o fac. Te poartă prin mii de emoții și te învață lecții neprețuite. E tipul de pasiune care îți permite să trăiești o mie de vieți înainte să mori. Ce ai putea să-ți dorești mai mult de la un hobby?

Fotografia: Oprește timpul în loc

hobby-uri

Te surprinzi adeseori că vrei să-i furi timpului o clipă? Vrei să-ți amintești frumusețea unui apus, chipul expresiv al unui trecător sau arhitectura impresionantă a unei clădiri pe care ai descoperit-o în vacanță? E destul să-l imortalizezi într-o fotografie și acel moment va rămâne cu tine pentru totdeauna. 

Fotografia e exemplul perfect de hobby creativ care te ajută să vezi și să apreciezi frumusețea din jur la adevărata ei valoare. Dacă vrei să-ți cultivi acest talent, aparatul foto instant de la Lomography este un punct bun de plecare. Deși nu îți oferă calitatea pozelor pe care ai putea s-o obții cu ajutorul unui aparat foto profesionist, acesta are un atu deosebit. E mic, comod și îți permite instantaneu să vezi cum timpul se oprește în loc. Cu ajutorul acestui aparat fotografia va deveni dragoste la prima… vedere.  

hobby-uri
Poți comanda cartea aici.

Fotografia e mai mult decât un simplu click. Cere emoție, cunoștințe despre tehnica fotografică și principiile compoziției, simț estetic și creativitate. Dacă ești gata să investești timp în dezvoltarea acestora, cartea lui Andreas Feininger, Fotograful creator, îți oferă informații prețioase și soluții creative care te vor ajuta să-ți duci pasiunea pentru arta fotografică la un nivel mai avansat. 

Poți comanda cartea aici.

Și cartea lui Susan Sontag, Despre fotografie, îți va stârni interesul pentru universul luminii și al umbrelor. O analiză interesantă a rolului fotografiei în ultimii 140 de ani, această lectură te va convinge că merită să dai o șansă fotografiei ca hobby. 

Desenează: Dă viață lumilor fantasmagorice ce se ascund în imaginația ta

hobby-uri interesante

Un creion, o pensulă și niște acuarele, o foaie albă de hârtie. E tot de ce ai nevoie pentru a porni într-o călătorie de explorare a sinelui și a frumuseții ce te înconjoară. Desenul, acest hobby atât de plăcut și de relaxant, îți permite să dai formă, culoare și textură imaginației. Și nu trebuie să fii urmașul lui Van Gogh ca să te bucuri de ea. 

Trebuie doar să ai un pic de răbdare și aplecare spre frumos. 

Poți comanda cartea aici.

Cartea lui Andras Szunyoghy, Școala de desen, este un extraordinar volum de studiu pentru cei pasionați de arta desenului, fie că sunt la un nivel mai avansat sau abia fac primii pași în această lume. De la tehnici de desen la lecții despre simetrie și spațiu, cartea este ghidul perfect pentru oamenii destul de curajoși să se apuce de acest hobby. 

pasiuni exemple
Poți comanda cartea aici.

Iar după ce stăpânești arta desenului în creion, e timpul să explorezi Culorile și viața lor secretă. Pornește alături de Kassia St. Clair într-o aventură de lectură în care vei afla cele mai neașteptate lucruri despre cele mai speciale culori. Această carte va duce pasiunea ta pentru desen și artă pe culmi nebănuite, așa că următorul pas este să-ți iei blocul de desen de la Moleskine și să dai formă și… culoare ideilor. 

Filmul: Descoperă lumile ascunse de cealaltă parte a ecranului

ce hobby-uri ai

Filmele fac parte din viața tuturor, fie că e vorba de o ieșire la cinema cu prietenii, de urmărirea unui film pe Netflix sau de revederea serialului preferat pentru a cincea oară. Două-trei ore în fața ecranului uitându-te la un film sunt o metodă bună să-ți petreci timpul într-un mod plăcut și să uiți de griji. 

Dacă, însă, percepi vizionarea filmelor ca pe o experiență de învățare, de analiză, de reflecție; dacă te regăsești examinând fiecare decizie regizorală și încerci să interpretezi fiecare mișcare a actorului; dacă vrei explicații pentru fiecare sunet care și-a găsit locul în coloana sonoră, atunci, arta cinematografică e mai degrabă un hobby decât o plăcere trecătoare. 

O metodă excelentă să-ți dezvolți pasiunea pentru film este să-ți aprofundezi cunoștințele despre industria și arta cinematografică. 

Poți comanda cartea aici.

Istoria filmului românesc de Călin Căliman este un punct bun de plecare, mai ales dacă ești pasionat de cinematografia din spațiul românesc. Iar dacă ești interesat serios să reflectezi asupra culturii cinemaului Viața, moartea și iar viața criticii de film de Andrei Gorzo este cum nu se poate mai potrivită. Această colecție de eseuri îți va face cunoștință într-un mod eficient și atractiv cu lumea cinematografiei și a criticii de film.

Poți comanda cartea aici.

Descoperă mai multe cărți care te vor ajuta să-ți șlefuiești pasiunea pentru lumea cinematografică. De asemenea, găsește pe rafturile Cărturești și sute de filme care au făcut istorie.  

Muzica: Pierde-te (și regăsește-te) în ritmurile muzicii

hobby-urile mele

Fie că alegi să cânți la un instrument muzical sau ești mai degrabă un ascultător înrăit, cert este că muzica, în toate formele sale, aduce cu sine un izvor nesecat de beneficii. Numeroase studii au demonstrat modurile pozitive în care muzica influențează creierul omului, reduce stresul, durerea și simptomele depresiei, îmbunătățește calitatea memoriei și te ajută să te concentrezi. 

Poți comanda cartea aici.

Dacă explorarea fenomenului muzical se regăsește în lista hobby-urilor pe care vrei să le încerci, Carte de istorie a muzicii de George Pascu și Melania Botocan își are locul în biblioteca ta. Următorul pas este să explorezi tipul de muzică care e cel mai aproape de inima ta. De exemplu, Istoria jazzului clasic de Constantin Mendea e o comoară pentru pasionații de jazz. Află despre orchestrele de swing, despre Be Bop Style, Hard Bop Style sau Cool Style și vei căpăta o nouă apreciere pentru muzică în general. 

Poți comanda cartea aici.

Descoperă mai multe cărți care vor alimenta pasiunea ta pentru muzică. 

idei de hobby-uri

Chiar și azi, în era YouTube și Spotify, cei mai înflăcărați colecționari de muzică consideră că una dintre cele mai pure experiențe muzicale vine din ascultarea muzicii de pe discuri de vinil. De la muzică clasică sau jazz la rock-ul anilor ’80 și albume contemporane, piesele pe care le asculți pe vinil au un farmec aparte. 

Descoperă unicitatea sunetului de vinil.

Arta culinară: Fă înconjurul lumii chiar de la tine din bucătărie

Îți place mâncarea bună, dar gătitul te-a intimidat mereu? Nu e atât de greu pe cât pare, așa că ia-ți inima în dinți, cartea de bucate în mâini și pornește în explorarea artei culinare. Până la urmă, gătitul este unul dintre cele mai plăcute, relaxante și apetisante hobby-uri pe care poți să le ai.

hobby-uri interesante
Poți comanda cartea aici.

Ce-i drept, dacă abia faci primii pași în bucătărie, vei avea nevoie de ajutor. Silvia Jurcovan e un clasic indiscutabil în arta gătitului. Cu o Carte de bucate care s-a vândut în sute de mii de exemplare de la prima publicare în 1975, Jurcovan te ajută să (re)găsești calea spre gusturile copilăriei. 

Poți comanda cartea aici.

Dacă ești vegetarian sau pur și simplu vrei să încerci niște combinații fantastice de arome, cel mai bine vândut autor de cărți de bucate din Marea Britanie, Jamie Oliver, te va convinge că nu trebuie să sacrifici din gust renunțând la carne. Plină de rețete variate, Veg este cartea de care ai nevoie dacă vrei să experimentezi gătitul vegetarian și vegan. 

Parte din farmecul gătitului ca hobby este că te poartă pe tărâmuri îndepărtate, fără a fi nevoit să părăsești bucătăria. Azi descoperi bucătăria arabă, mâine pregătești cele mai populare feluri de mâncare din cultura chineză, iar poimâine gătești împreună cu Jamie în Italia

În plus, gătitul te face mai răbdător, mai atent la detalii și, totodată, te ajută să-ți dezvolți atenția distributivă și nivelul de creativitate. De ce să nu dai o șansă acestei pasiuni?

Vinul: Descoperă, unul câte unul, secretele celei mai nobile băuturi

lista hobby-uri

Salvador Dali spunea că „cel care ştie să deguste vinul nu îl mai bea, ci îi soarbe secretele” și fără îndoială, să afli secretele acestei licori magice este un hobby ca niciun altul. 

Poți comanda cartea aici.

Enciclopedia Vinului de Madeline Puckette și Justin Hammack este exact introducerea desăvârșită de care ai nevoie pentru a face primii pași în arta vinului. Acest volum îți deschide orizonturile, învățându-te despre soiuri de vinuri, tipuri de sticle, colecții de pahare, sute de arome, mii de gusturi și mâncăruri sofisticate. 

Poți comnada cartea aici.

Dacă ești pasionat de vin, de procesul de producere, de modul în care se servește, de felurile în care acesta complementeaza gastronomia, o carte pe care nu trebuie să o treci cu vederea este Atlasul mondial al vinului de Hugh Johnson și Jancis Robinson. Acest volum iconic intră în detalii despre zonele propice dezvoltării viței de vie, despre cum se degustă și se apreciază vinul.

Și cartea lui Cezar Ioan, Connoisseur fără ifose, îți spune tot ce vrei să știi despre vin, fiind un ghid excelent pentru pasionații de vinuri care vor să-și aprofundeze încontinuu cunoștințele în domeniu.

exemple de hobbyuri

În timp, vei observa că acest hobby are potențialul să transforme modul în care apreciezi și savurezi vinul. Iar ca să profiți din plin de această pasiune, descoperă seturile pentru vin de la Kikkerland, Legami sau Derriere la porte care te vor ajuta să te bucuri din plin de buchetul vinului.

Găsește vin de calitate la Cărturești. Descoperă, totodată, o selecție cu cele mai bune vinuri românești.

Moda: Urmărește lumea designului vestimentar

pasiuni interesante

Ai fost tot timpul pasionat de textile, de design vestimentar, de prezentări de modă? Te regăsești adeseori gândindu-te cum să transformi haine vechi în ținute deosebite? Este evident că ai o pasiune aparte pentru fashion care merită cultivată, iar cărțile de modă îți pot fi de mare ajutor în această direcție.

hobby-uri creative
Poți comanda cartea aici.

Cartea lui James Laver, Costume and fashion, este fascinantă pentru oricine are o predilecție spre lumea modei, femei și bărbați deopotrivă. De la inventarea acului cu peste 40,000 de ani în urmă până la industria modei de azi, acest volum impresionant surprinde cele mai importante momente din istoria hainelor, formele și tipurile de materialele folosite de-a lungul vremii, dar și modul în care vestimentația contribuie la exprimarea identității. 

pasiuni interesante
Poți comanda cartea aici.

Iar dacă vrei să combini moda cu relaxarea, celebrul designer vestimentar Matthew Williamson a creat o carte de colorat pentru adulți cu totul și cu totul unică. Matthew Williamson: Fashion, Print and Colouring îți dă șansa să pornești într-o călătorie în lumea modei, să-ți pui creativitatea la încercare și să-ți creezi propriul design în timp ce colorezi printuri care l-au făcut celebru pe designerul britanic. 

Ține un jurnal: Înșiră-ți gândurile pe hârtie

hobby-uri interesante

Un exemplu minunat de hobby, păstrarea unui jurnal are un impact pozitiv asupra sănătății tale mintale, reducând semnificativ stresul din viața cotidiană și oferindu-ți șansa să revii, oricând vrei tu, la amintiri mai fericite. Faptul că scrii într-un jurnal îți impulsionează creativitatea, imaginația și abilitățile de comunicare. Astfel, dacă vrei un hobby ușor și practic, îndreaptă-ți atenția spre jurnale. Alege o agendă deosebită, cum ar fi cele de la Noona sau o agendă clasică de la Moleskine și lasă gândurile să curgă nestingherite pe hârtie. 

hobby-uri exemple

Iar dacă vrei ca jurnalul tău să devină și una dintre cele mai eficiente unelte de productivitate, atunci un hobby care te va fascina în totalitate este un bullet journal. Introdusă în 2013 de către Ryder Carroll, această metodă de organizare a devenit într-un timp relativ scurt extrem de populară. Potrivit cărții lui Carroll, Metoda Bullet Journal, acest sistem îi permite utilizatorului să urmărească trecutul, să ordoneze prezentul și să-și planifice viitorul. Este o metodă eficientă, tocmai de aceea este și o pasiune atât de populară. 

tipuri de activitati

În afară de un jurnal obișnuit, fie cu filele albe, punctate sau dictando, poți să optezi pentru un set smart writing de la Moleskine. Acesta îți permite să-ți pui ideile pe hârtie, iar acestea vor apărea în timp real și pe dispozitivele tale, astfel vei avea mereu bullet journal-ul la îndemână. 

Caligrafia: În era digitalizării (re)descoperă arta scrisului de mână  

hobby-uri idei

Aproape pe cale de dispariție, caligrafia, arta scrisului frumos, este hobby-ul perfect mai ales pentru cei care au înclinații artistice. Acest tip de pasiune impune disciplină, însă te ajută să-ți dezvolți latura creativă, îți crește atenția la detalii și-ți antrenează precizia. 

activitati in timpul liber

Începe călătoria ta în lumea caligrafiei cu un set de caligrafie retro care parcă te cheamă să-ți exersezi măiestria. Iar dacă vrei să împarți cu cei dragi talentul tău, oferă-le felicitări scrise chiar de tine cu litere fabuloase. Vor fi o atenție sau chiar un cadou excelent și foarte apreciat. 

Fă sport: Întărește conexiunea minte-trup-suflet 

pasiuni utile

Aflat la granița dintre hobby și stil de viață, sportul e o activitate care ar trebui să fie nelipsită din rutina ta. Poți să faci sport acasă, la sală sau în parc. Singur, cu antrenor sau uitându-te la tutoriale pe YouTube – contează mai puțin cum o faci, atâta timp cât dedici 15-30 minute din ziua ta activității fizice. 

tipuri de hobby-uri
Poți comanda cartea aici.

Dacă ai nevoie de un pic de inspirație în a-ți da seama ce sport ți se potrivește cel mai bine, îți recomandăm cartea Sports de Valeria Manferto de Fabianis. Aceasta te poartă într-o  călătorie ilustrată prin lumea sportului, scoate în evidență cei mai remarcabili campioni și descrie cele mai populare tipuri de sport. 

E drept că să citești despre sport și să faci sport sunt două lucruri total diferite, însă uneori, lectura poate fi exact doza de motivație de care ai nevoie ca să începi să faci mișcare de azi și nu „de mâine” sau “de luni”.

Te pasionează yoga? Cartea Christinei Brown Totul despre yoga este un ghid grozav care te va introduce în practica yoga și te va ajuta să găsești echilibrul mental și fizic în viață. 

pasiuni si hobby-uri

Anatomia ciclismului de Shannon Sovndal este cartea potrivită pentru cei care cochetează cu ideea de face un hobby din mersul pe bicicletă, iar 20 de minute de Gretchen Reynolds te va învăța să faci sport eficient și să te antrenezi inteligent. 

hobby-uri pentru copii
Poți comanda cartea aici.

Pentru acele momente când vrei să faci mișcare și să pornești într-o aventură… la pas, The joy of walking de David Bathurst este cartea de buzunar perfectă. O colecție de istorii captivante, citate și adevăruri fascinante, această cărțulie e însoțitorul ideal pentru excursiile și drumețiile în care te duci să te reconectezi cu tine. 

Croșetează: Cele mai prețioase lucruri sunt cele făcute chiar de tine

hobby-uri pentru acasa

Ce sentiment poate să fie mai plăcut decât să arunci o privire prin casă și să descoperi, la loc de cinste, obiecte care îți poartă amprenta? Mai mult decât un simplu hobby cu care să-ți ocupi timpul liber, croșetatul este o metodă excelentă de a adăuga personalitate casei tale și a o transforma într-un loc care îți reflectă personalitatea. 

Descoperă peste 25 de proiecte de la designeri de top în Modele de croșetat de Brett Bara. Fie că ești începător în ale croșetatului sau ai mai avut tangență cu această artă, cu siguranță vei găsi ceva pe gustul tău. 

Origami: Dă viață hârtiei 

tipuri de pasiuni

Tehnica origami, unul dintre pilonii artei japoneze, este unul dintre cele mai interesante pasiuni căreia te poți dedica. Potrivit pentru orice vârstă, origami te ajută să-ți dezvolți coordonarea, atenția, răbdarea, dar și memoria și concentrarea. 

Poți comanda cartea aici.

Creează cei mai gingași și rafinați fluturi din hârtie cu ajutorul instrucțiunilor lui Michael Lafosse și Richard Alexander din Origami butterflies. Iar dacă vrei să folosești tehnica origami pentru a crea pandantive, medalioane, cercei și brățări, aceiași doi artiști te învață să creezi bijuterii unice… pliind hârtie. Lafosse and Alexander’s Origami Jewelry e ghidul perfect care te va ajuta să-ți transformi hobby-ul în accesorii pe care poți să le porți cu mândrie.

Poți comanda cartea aici.

DIY: Reciclează, reutilizează, apreciază

idei pasiuni originale

Te întrebi ce hobby-uri mai există, în ce tipuri de activități poți să te implici astfel încât fiecare secundă din timpul tău liber să fie folosită eficient? Îți recomandăm proiectele de tipul Do It Yourself – exemplul perfect de pasiune interesantă și creativă, care îți permite să te bucuri de rezultatele propriei munci. 

hobby-uri cv
Poți comanda cartea aici.

Cartea Stamping & Printing de Emilie Greenberg și Karine Tiboult-Demessence îți pune la dispoziție 20 de proiecte creative, în care vei crea lucruri unice folosind doar obiecte pe care la ai la îndemână. 

Poți să decorezi o față de pernă cu ajutorul unui cartof, să reciclezi obiecte casnice în moduri la care nici nu te așteptai, să-ți faci propria hârtie de împachetat cadouri absolut deosebită. Aceste mici proiecte creative te ajută să faci economii, să te relaxezi și, mai ales, te ajută să creezi obiecte pline de personalitate!

cele mai interesante hobbyuri
Poți comanda cartea aici.

Un hobby excelent pentru fete și femei este să-și facă propriile bijuterii prin metoda DIY. Cartea Brooches de Corinne Alagille îți oferă instrucțiuni pas cu pas pentru a-ți crea acasă cele mai chic broșe. Doar cu un pic de creativitate, materiale care stau uitate în spatele întunecat al unui sertar pot deveni accesorii de impact. 

Sunt sute de idei de hobby-uri dintre care să alegi. Unele au potențialul să devină metode de a face bani în timpul liber, altora merită să le dedici timp pentru că îți oferă bucurie . Cel mai important este să alegi o pasiune care să te reprezintă, să-ți facă plăcere și să-ți aducă satisfacție. 

Iar dacă vrei să ajuți persoanele dragi din viața ta să-și urmeze hobby-urile și pasiunile, aruncă un ochi pe lista noastră cu idei de cadouri pentru bărbați, cadouri pentru femei, cadouri pentru cea mai bună prietenă sau idei de cadouri pentru surori.



There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.