Alfa și Omega este un roman despre ambiguitatea și fragilitatea relațiilor omenești și, totodată, istoria sensibilă a două vieți cu identități, enigmatice.
E vorba, la primul contact, de doi octogenari, Alex Hariton și Octav Dinulescu. Alex a fost din adolescență un model pentru Octav dar prietenia lor s-a stins când, Alex a părăsit România.
Au trecut mulți ani de atunci, Octav s-a expatriat și el și trăiește într-un oraș patriarhal din Quebec în Canada. Într-o seară, primește pe neașteptate un mesaj prin email de la Alex care acum se află în România, unde a revenit definitiv la bătrânețe.
Începe o corespondență asiduă, la început calmă și nostalgică, luminată de umor și autoironie dar apoi tot mai complexă, mai gravă și mai tensionată în care defilează întreaga istorie personală a celor doi foști prieteni, cu izbânzile, frustrările și eșecurile trăite atât în România cât și în Canada Și, odată cu istoria lor personală, apare, ca o componentă fundamentală a romanului, și epoca pe care au traversat-o.
Se vorbește deci în acest roman despre copilărie, prietenie, angoase, sărăcie, represiune, despre viața individuală și colectivă din anii epocii comuniste din România, despre românii din străinătate, despre dragoste, loialitate, culpabilitate, r despre oboseală vitală, iluzii, dezamăgiri, singurătate și compromisuri. Zeci de personaje pitorești, fiecare cu limitele și dramele lui distincte, reînvie în istoriile lor.