Elefantul din creier

Elefantul din creier

Motivatiile noastre ascunse din viata de zi cu zi
8.5 / 10 (4 votes)
NaN
Categories:
Language:
Romana
Publishing Date:
2021
Publisher:
Cover Type:
Paperback
Page Count:
528
ISBN:
9786064010117
Dimensions: l: 16cm | H: 20cm

2950
59.00lei
50% discounti
The discount is applied to the reference price (the lowest price in the past 30 days).
The discount is applied to online orders only.
Next Day Delivery! In stock

Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!
Publisher's Synopsis

În timp ce declarăm numeroase motivații nobile pentru comportamentul nostru – altruism, loialitate, compasiune – alte motivații mai puțin nobile se ascund, de obicei, în fundal — și ne este greu să le examinăm direct, pentru că nu ne place să vorbim și nici măcar să ne gândim la cât suntem de egoiști. Cu cât știm mai puțin despre toate motivațiile care ne determină comportamentul, cu atât mai bine! Ne putem autoamăgi și, în acest fel, putem fi convingători în a-i amăgi și pe ceilalți. În această carte sunt prezentate unele dintre motivațiile ascunse pe care le avem, atât în viața personală, cât și în unele dintre cele mai mari instituții sociale – arta, școala, medicina, politica și religia – construite astfel încât să servească și agendelor noastre ascunse, nu numai obiectivelor declarate oficial. După confruntarea cu acest elefant din creier, nu vom mai vedea lumea, și nici pe noi înșine, la fel.

Kevin Simler este scriitor și inginer, a lucrat timp de 10 ani ca programator și continuă să ofere consultață legată de tehnologie, leadership și recrutare de personal.

Robin Hanson este profesor de economie la George Mason University și cercetător la Future of Humanity Institute din cadrul Universității Oxford.


Există fațete întunecate, necercetate ale vieții publice: instituții sociale venerate în care aproape toți participanții se autoamăgesc în mod strategic, piețe în care cumpărătorii și vânzătorii deopotrivă pretind că tranzacționează un lucru în timp ce, pe ascuns, tranzacționează altceva. Scena artistică, de pildă, nu este doar despre „aprecierea frumuseții"; ea funcționează ca scuză pentru afilierea cu oameni impresionanți și ca etalare sexuală (o modalitate de a te învârti în cercuri sociale și de a face sex).
Autorii


Dacă multe dintre motivațiile noastre sunt egoiste, nu înseamnă că suntem de neiubit; de fapt, pentru multe sensibilități, slăbiciunile unei ființe o fac și mai dragă. Faptul că ne autoamăgim — și că am construit structuri instituționale elaborate pentru a veni în întâmpinarea motivațiilor noastre ascunse — ne face mult mai interesanți decât Homo economicus tipic. Și chiar și atunci când motivațiile noastre sunt fundamental egoiste, există totuși o diferență uriașă și semnificativă între infractorii violenți și oamenii al căror „egoism" îi determină să ofere (prea multe) îngrijiri medicale sau să doneze unor organizații caritabile (ineficace).
Autorii

Reviews and comments

Iubirea fata de aproapele Nota 10

de Anonymous | 01/08/2013 01:50

Romanul “siropos” al lui Pascal Bruckner ni-l aduce in prim plan pe Sebastian ,un barbat insurat ajuns la varsta de 30 ani , care ajunge sa creada despre propria viata ca este una monotona si ca s-a grabit facand marele pas spre casatorie si intemeierea unei familii . Insa fara sa is idea seama , viata i se schimba dupa o mica aventura nevinovata , care il face sa creada ca are mult mai multe lucruri de oferit femeilor din intreaga lume si hotaraste sa devina un mic gigolo , satisfacand suflete si trupuri ale femeilor ce se considerau singure sau neindreptatite de barbatii acestora . Totul duce ,inevitabil , la cunosterea unei femei ce ii va marca viata pentru totdeauna si nu neaparat intr-un mod bun…

50 de umbre nerusinate Nota 6

de Anonymous | 30/06/2013 19:34

M-am oprit din a-l citi pe pascal Brukner undeva prin 2005, prin anul II de facultate, cand m-am lamurit, cred, cu privire la cat de diluate sunt "adevarurile" pe care si-a propus sa le strecoare in asa-zisele lui romane. Dintre toate, Iubirea fata de aproapele mi-a placut cel mai mult. Alerta, usor nerusinata, cat sa-ti faci colega de banca sa roseasca cand ii arati cu degetul unul sau doua randuri dintr-un paragraf, meticulos gandita astfel incat sa tulbure...lucru care poate chiar ii reuseste pe alocuri daca pica in mainile cititorului potrivit. Daca ti-ai propus sa investesti in trilogia 50 de umbre intunecate, merita sa zabovesti un pic si la taica Brukner. Necitind-o pe cea din urma, tind sa o recomand pe cea de fata doar pentru simplul fapt ca e scrisa de un european si are sanse sa fie mai dezinhibata. Si da, stiu, asta nu e tocmai corect :)

Add a review
You need to authenticate in order to add a review.