O singuratate feroce

O singuratate feroce

8.5 / 10 (14 voturi)
NaN
Limba:
Romana
Data publicarii:
2015
Editura:
Tip coperta:
Paperback
Nr. pagini:
133
ISBN:
9786066644785
Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm

4499
Doar în librărie

Preț valabil exclusiv online!
Împachetare cadou gratuită!
Transport gratuit peste 150 de lei.
Retur gratuit în 14 zile.
Ai întrebări? Contactează-ne!
Descriere

MARIANA MARIN s-a născut pe 10 februarie 1956 în București și s-a stins pe 31 martie 2003. În 1980 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității București. A făcut parte, alături de alți numeroși poeți ai generației `80 (Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Ion Stratan, Traian T. Coșovei etc.) din Cenaclul de Luni condus de criticul literar Nicolae Manolescu.

A debutat editorial cu volumul Un război de o sută de ani (Editura Albatros, 1981). A urmat antologia colectivă Cinci (împreună cu Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter și Alexandru Mușina), apărută la Editura Litera în 1982. A mai publicat volumele Aripa secretă (Cartea Românească, 1986), Ateliere (Cartea Românească, 1991), Mutilarea artistului la tinerețe (Editura Muzeului Literaturii Române, 1999) și Zestrea de aur (antologie, Editura Muzeului Literaturii Române, 2002). A mai publicat, în franceză, volumele Au carrefour de grandes routes commerciales (ediție bilingvă, Editura Est, Paris, 1990, traducere de Sebastian Reichmann) și Les ateliers (Editura Est, Paris, 1991, traducere de Alain Paruit).

A fost prezentă cu traduceri în reviste și antologii din Anglia, Germania, SUA, Suedia, Ungaria, Rusia, Polonia etc. A obținut mai multe premii, dintre care amintim Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut (1981), Premiul Uniunii Scriitorilor (1999), Premiul ASPRO (1999) și Premiul Special „Virgil Mazilescu” (2001).

Extra Info

Mariana Marin (Madi, pentru prieteni) a fost una dintre cele mai importante poete ale generației ‘80 (generația în blugi, pentru prieteni), gașca de scriitori care și-au pus spaimele și tinerețea în literatură, în anotimpul întunecat al ultimului deceniu Ceaușescu. Madi, „cea cu care colindam barurile şi cafenelele, în care-şi lăsa ultimul bănuţ şi unde stăteam ore-n şir vorbind numai şi numai despre poezie. Madi, cea care n-a ştiut să mintă nici în viaţă, nici în literatură, cum minţim cei mai mulţi dintre noi. Curată şi bună, entuziastă şi nesăbuită,” scrie Mircea Cărtărescu într-un In memoriam din RomLit.

Mai multe detalii gasiti aici

Recenzii și comentarii

Nota 10

de Madalina Stefanov | 08/05/2019 21:04

„Copiii din miez de noapte” este un roman, pe care l-am încadrat în categoria „roman de ficţiune fabulos istoric”. Istoria Indiei este reconstruită nu în jurul lui Ghandi așa cum era de așteptat, ci urmărindu-l pe Saleem Sinai, un copil ce are puterea să ghicească gândurile oamenilor şi care, mai târziu, poate să simtă, prin nasul proeminent, mirosul frumuseţii, al dragostei sau urii, al tuturor sentimentelor umane. Citorul este purtat într-o lume nouă, interesantă în preajma tuturor marilor personalități care au marcat istoria Indiei, Pakistanului și a Bangladeshului. Acest roman este povestit de Saleem Sinai, unul dintre personajele principale, care s-a născut pe 15 august 1947, la miezul nopţii: momentul istoric al dobândirii independenţei de către India. Celălat personaj important este Shiva care s-a născut la acceași oră, dar este înzestrat cu darul opus ui Saleem, cel al războinicului și care devine un ucigaș brutal. Ceea ce m-a frapat pe mine la acest roman s-a petrecut pe la jumătatea romanului când am aflat că cei doi fuseseră schimbați la naștere și că niciunul nu era cine pretindea că este. Mi-a plăcut enorm de mult acest roman datorită amestecului de emoții pe care le conturează autorul.

Shiva and Saleem, victor and victim Nota 8

de Mary Munteanu | 01/04/2015 15:58

Copiii din miez de noapte a fost prima carte pe care a trebuit să o citesc pentru un curs. A fost de asemenea și prima carte care mi-a introdus ideea de realism magic și de literatură indiană. Totul începe cu independenţa Indiei și nașterea a 1001 copii exact la miezul nopţii. Dar viaţa nici unuia dintre ei nu este mai legată de ţara sa și destinul ei, precum este a lui Saleem Sinai. Schimbat la naștere cu copilul unei familii bogate, Saleem crește în privilegiul care i-a fost răpit lui Shiva. Saleem nu este cel mai de încredere narator. Este grăbit, și uneori poate să divagheze complet și să intre în detalii inutile. Dar Saleem nu este inutil, nu este un personaj inactiv și nu poţi să îl urăști pentru că din cauza lui alt copil a ajuns pe drumuri. Chiar și ca adult Saleem are o inocenţă aparte, o dorinţă de a ajuta. El este cel care unește copiii din miez de noapte și care suferă alături de ei când Shiva îi trădează. Copiii din miez de noapte este o carte mare, și nu mă refer doar la numărul considerabil de pagini, ci și la povestea complexă. Este un labirint plin de culoare și miros.

Adaugă o recenzie
Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.