... umbra prestigioasă a Cavalerilor Templieri urmăreşte îndeaproape întreaga istorie a Francmasoneriei. Intr-adevăr, Cavalerii Templieri au fost mari constructori de cetăţi, palate, aşezăminte religioase dar, formai, nimic nu dovedeşte concret că au jucat vreun rol în fondarea masoneriei.
Totul a început cu ţâfna unor masoni din secolul XVIII care, nemulţumiţi cu originile muncitoreşti ale primelor organizări ale tăietorilor de piatră, au început să caute în cronicile cavalereşti strămoşii cu sânge albastru. Şi i-au găsit: pe Cavalerii Templieri!
La început a fost aventura cruciaţilor şi cucerirea Ierusalimului. In 1095, Papa Urbain II a lansat prima Cruciadă. Dar nu vorbele Papei înflăcărează mulţimea pornită pe jos să elibereze Sfântul Mormânt al Mântuitorului din Ierusalim de sub stăpânirea musulmanilor, ci fanatismul lui Petru Ermitul.
O mulţime de pelerini, neinarmaţi, înfometaţi, pornesc spre Ierusalim, dar din miile de credincioşi care îşi tatuaseră o cruce cu fierul roşu pe piept, aproape nimeni nu a ajuns la destinaţie.
Ei au pierit pe drumuri, sau înecaţi în apele Bosforului. Paralel cu acest convoi de fanatici şi disperaţi, a pornit în "războiul sfânt”...
DIN CUPRINS:
Introducere
Capitolul 1
O Istorie care poate să Înceapă cu Zalmoxis şi curge până in zilele noastre
Capitolul 2
Primele lumini masonice pe pământuri româneşti
Capitolul 3
Calendarul de istorie masonică. Ipoteza unui domnitor roman, Vlad Dracul - mason
Capitolul 4
Masoneria română In anii regelui Carol al Il-lea. 1930-1940
Capitolul 5
Francmasoneria în timpul guvernării mareşalului Ion Antonescu (1940-1944)
Capitolul 6
Trezirea" după 23 august 1944
Capitolul 7
1948-1989: Masoneria românească In adormire
Capitolul 8
Anul masonic 5990 (1990). Fraţii masoni ies din „adormire"
Capitolul 9
Transferul de la Paris la Bucureşti al Supremului Consiliu, încep disensiunile Interne
Capitolul 10
Anul masonic 5993 (1993). Marea Lojă Naţională din România isi reaprinde oficial, Luminile şi-şi asigură verticalitatea Coloanelor
...