Sistemul periodic

8.5 / 10 (14 voturi)
NaN
Limba:
Romana
Data publicarii:
2019
Editura:
Tip coperta:
Hardcover
Nr. pagini:
344
Colectie:
Traducatori:
ISBN:
9786067106121
Dimensiuni: l: 14.5cm | H: 21cm

Indisponibil
Preț valabil exclusiv online!
Împachetare cadou gratuită!
Transport gratuit peste 150 de lei.
Retur gratuit în 14 zile.
Ai întrebări? Contactează-ne!

Descriere

Declarată de The Royal Institution of Great Britain drept cea mai bună carte de știință scrisă vreodată, Sistemul periodic al lui Primo Levi îmbină în cel mai încântător și mai elegant mod cu putință autobiografia și memoriile cu meditația științifică și filozofia umanistă, reușind incredibil să exceleze în fiecare dintre aceste genuri. Structurat îndrazneț în jurul elementelor din tabelul periodic al lui Mendeleev, volumul reunește douăzeci și una de proze scurte purtând numele câte unui element chimic: azot, carbon, hidrogen, aur, arsenic ș.a.m.d., într-o splendidă și profundă încercare de a confrunta spiritul și conștiința cu materia.

„În Sistemul periodic, Primo Levi face din chimie o metaforă a vieții sale. Dar va fi mai mult de-atât. Chimia i-a dat formă vieții sale, a definit-o, iar la Auschwitz chiar i-a salvat viața. Într-un final, chimia va fi absolut tot: viața însăși. Sistemul periodic e o carte pe care lumea o va citi și în anul 2085.” Nature

„Nu există nimic superfluu în această carte. Totul este esențial și minunat de pur...” Saul Bellow

Sistemul periodic este ceva cu totul special: o interacțiune între o cunoaștere profundă, o experiență teribilă și un talent literar transcendent. Totul fiind catalizat de alt ingredient, mult mai greu de definit care, în lipsă de alt cuvânt mai bun, ar putea fi numit bunătate. Dacă cumva căutați o carte bună, o carte cu adevărat bună în toate sensurile posibile, atunci aceasta este.” The Guardian

Extra Info

"Volumul autobiografic al lui Primo Levi, scriitor și cercetător italian, o să te facă să te îndrăgostești de chimie. Levi a fost chimist și supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz (experiență despre care a scris lucid și sfâșietor în Mai este oare acesta un om). În cartea de față a povestit despre istoria lui personală cu privirea omului de știință și a legat fiecare element chimic din tabelul periodic de câte o experiență pe care a avut-o de-a lungul vieții."

Mai multe detalii găsiți aici:

Recenzii și comentarii

Nota 10

de Madalina Stefanov | 08/05/2019 21:04

„Copiii din miez de noapte” este un roman, pe care l-am încadrat în categoria „roman de ficţiune fabulos istoric”. Istoria Indiei este reconstruită nu în jurul lui Ghandi așa cum era de așteptat, ci urmărindu-l pe Saleem Sinai, un copil ce are puterea să ghicească gândurile oamenilor şi care, mai târziu, poate să simtă, prin nasul proeminent, mirosul frumuseţii, al dragostei sau urii, al tuturor sentimentelor umane. Citorul este purtat într-o lume nouă, interesantă în preajma tuturor marilor personalități care au marcat istoria Indiei, Pakistanului și a Bangladeshului. Acest roman este povestit de Saleem Sinai, unul dintre personajele principale, care s-a născut pe 15 august 1947, la miezul nopţii: momentul istoric al dobândirii independenţei de către India. Celălat personaj important este Shiva care s-a născut la acceași oră, dar este înzestrat cu darul opus ui Saleem, cel al războinicului și care devine un ucigaș brutal. Ceea ce m-a frapat pe mine la acest roman s-a petrecut pe la jumătatea romanului când am aflat că cei doi fuseseră schimbați la naștere și că niciunul nu era cine pretindea că este. Mi-a plăcut enorm de mult acest roman datorită amestecului de emoții pe care le conturează autorul.

Shiva and Saleem, victor and victim Nota 8

de Mary Munteanu | 01/04/2015 15:58

Copiii din miez de noapte a fost prima carte pe care a trebuit să o citesc pentru un curs. A fost de asemenea și prima carte care mi-a introdus ideea de realism magic și de literatură indiană. Totul începe cu independenţa Indiei și nașterea a 1001 copii exact la miezul nopţii. Dar viaţa nici unuia dintre ei nu este mai legată de ţara sa și destinul ei, precum este a lui Saleem Sinai. Schimbat la naștere cu copilul unei familii bogate, Saleem crește în privilegiul care i-a fost răpit lui Shiva. Saleem nu este cel mai de încredere narator. Este grăbit, și uneori poate să divagheze complet și să intre în detalii inutile. Dar Saleem nu este inutil, nu este un personaj inactiv și nu poţi să îl urăști pentru că din cauza lui alt copil a ajuns pe drumuri. Chiar și ca adult Saleem are o inocenţă aparte, o dorinţă de a ajuta. El este cel care unește copiii din miez de noapte și care suferă alături de ei când Shiva îi trădează. Copiii din miez de noapte este o carte mare, și nu mă refer doar la numărul considerabil de pagini, ci și la povestea complexă. Este un labirint plin de culoare și miros.

Adaugă o recenzie
Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.