De vrei să ştii dacă mai ești tânăr în această tinereţe sau dacă ai fost vreodată, întreabă unde este inima ta: cu cei din rândul întâi, cu cei din luptă, ce se dăruiesc neprecupeţit, împintenați de o „visare" mare şi reală; cu cei ce cred, cu cei ce nădăjduiesc, cu cei ce iubesc? Şi dacă-ţi va răspunde inima un clar şi nefăţarnic “da”, atunci eşti vrednic templu al spiritului tinereţii şi faci parte din singura aristocrație care mai poate salva lumea.
Când lumea strigă după eroi şi după sfinți care să țină coloanele omenirii în năruire, să oprească mersul fatal spre iremediabila îmbătrânire şi să primenească mucegǎitele mădulare cariate de păcate şi tăgade, în tăcerea granitică se aude glasul tinereţii: Sunt aici!
Iar lumea răsuflă uşurată. Spiritului tinereţii i s-a dat tăria să biruiască pe cel VICLEAN. Aici e EROISMUL, aici e frumusețea vieții la care te invită Providența.
- Fericitul Ioan Suciu
Fericitul Ioan Suciu s-a născut la Blaj, la 4 decembrie 1907, în familia preotului unit Vasile Suciu. A studiat Teologia la Roma, la Colegiul grec,,Sf. Atanasie". În 1927 a obţinut doctoratul în Filosofie la Institutul De Propaganda Fide iar în 1932, doctoratul în Teologie la Institutul Angelicum, după ce fusese hirotonit preot pe 29 noiembrie 1931.
A revenit la Blaj ca profesor la Academia de Teologie. S-a afirmat ca unul dintre cei mari oratori ai Bisericii şi un prieten de suflet al tinerilor.
La 20 iulie 1940 a fost consacrat Episcop Auxiliar de Oradea (titular de Moglena).
În 1946, Sfântul Scaun îl numeşte Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş.
Arestat pentru a treia oară, pe 27 octombrie 1948, pentru episcopul Ioan Suciu începe calvarul anchetelor, al torturilor şi închisorilor comuniste:
Securitatea din Sibiu, Ministerul de Interne, Dragoslavele, Căldăruşani, din nou bǎtǎi la Securitate, apoi Văcărești, Jilava şi, în final, temniţa din Sighet.
A murit de foame şi frig în condițiile de exterminare ale celulei 44, la 27 iunie 1953, primind dezlegarea sacramentală din partea episcopului Iuliu Hossu.
A fost îngropat în Cimitirul Săracilor din localitate, într-o mare groapă comună.
Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.
A fost beatificat pe 2 iunie 2019, la Blaj, de Papa Francisc.