Lucrarea prezintă prevederile acordului ADR cu modificările și completările din anul 2019, precum și recomandări pentru efectuarea eficientă și în siguranță a transporturilor de către conducătorul auto.
Este deosebit de util pentru conducătorii auto să poată accesa cu ușurință informații pentru fiecare clasă de mărfuri periculoasă transportată, să poată identifica pericolele, să cunoască conținutul coletelor pe baza etichetelor de pericol sau/și a mărcilor, să cunoască obligațiile care-i revin, procedurile în caz de accident sau incident. Sunt prezentate elemente de conducere a autovehiculului, indicatoarele de circulație specifice, locurile permise pentru staționarea, încărcarea și descărcarea autovehiculului, modul de placardare și semnalizare al acestuia. Nu în ultimul rând, șoferii se pot informa asupra mijloacelor de protecție personală, de protejare a celorlalți participanți la trafic și a mediului, a modului în care trebuie să intervină.
De asemenea, lucrarea conține informații referitoare la elementele de siguranță din construcția autovehiculelor și remorcilor, verificările la care trebuie supuse acestea, precum și modalitățile de încărcare și arimare a mărfurilor.
Din cuprins
- Acordul internațional ADR
- Obligațiile șoferului
- Obligații privind siguranța participanților la operațiunile de transport
- Principalele pericole în transportul mărfurilor periculoase
- Clase de mărfuri periculoase
- Dispoziţii ADR privind autovehiculele utilizate la transportul mărfurilor periculoase
- Prescripţii speciale privind efectuarea transportului
- Documentele necesare pentru executarea transportului de mărfuri periculoase
Recomandare
A se vedea și Organizarea activităţii de transport rutier prin prisma prevederilor Regulamentului CE 561/2006 și Conducerea şi conduita preventivă. Siguranţa circulaţiei în traficul rutier.
Despre autor
Marius Teodorescu este lector instructori auto şi profesori legislaţie rutieră (din 2003) și Director General, Școala de șoferi „TEO” (2003-prezent).