Urzica, Urtica dioica este al doilea volumul al seriei Enciclopedia plantelor sălbatice comestibile, o colecție unică în concepția sa, care oferă informații detaliate și practice despre speciile spontane alimentare frecvente.
Volumul cuprinde informații utile despre această specie, dar și despre o serie de alte plante sălbatice comestibile cu care se aseamănă și care o însoțesc frecvent. De asemenea, sunt prezentate o serie de rețete culinare și informații despre proprietățile medicinale ale urzicii.
Un mediu cât mai natural posibil generează o realitate din care toate formele de viață de pe pământ pot beneficia: la nivelul sănătății, al biodiversității și al întregii planete.
Colectarea plantelor în scopuri culinare este benefică pentru sănătate. Drumețiile legate de această activitate ne asigură multă mișcare în aer liber, dar și timp să ne relaxăm, să reflectăm și să învățăm, să experimentăm și să ne bucurăm. Ne ajută să ne conectăm cu natura și să ne sustragem de la stilul de viață actual al unei societăți degenerative.
Prepararea culinară a plantelor sălbatice comestibile este o oportunitate excelentă de a experimenta cu noi ingrediente și de a adapta și varia rețetele în funcție de sezon, de prezența plantelor și de preferințele personale.
Volumul de față, Urzica, Urtica dioica, furnizează în mod practic informații despre urzică și alte plante sălbatice comestibile cu care se aseamănă, precum și despre alte plante alături de care se întâlnește în mod frecvent. Descrierea urzicii este abordată din prisma omului care este interesat de a cunoaște și de a respecta natura, pornind de la istoria culturală, trecând peste noțiuni botanice de bază și ajungând până la principii de colectare sustenabilă. Identificarea speciilor își propune să clarifice cât mai simplu posibil ce caracteristici importante trebuie să aibă o plantă pentru a putea fi recunoscută cu siguranță.
Prezentarea plantelor din punct de vedere al comestibilității dezvăluie ce părți ale acestora sunt potrivite pentru consum, cum și când pot fi recoltate.
Informațiile din acest volum sunt însoțite de ilustrații botanice, realizate cu o deosebită atenție asupra particularităților specifice, și de numeroase fotografii detaliate.
Cele 55 de rețete culinare incluse sunt menite să stârnească interesul și apetitul cititorului pentru hrana naturală; în plus, expunerea multiplelor funcții pe care le îndeplinesc anumite substanțe în urzică și efectul lor asupra organismului uman oferă o nouă perspectivă asupra rolului acestei plante pentru sănătate. În final, sunt prezentate diverse alte utilizări ale sale, subliniindu-i valoarea deosebită și necesitatea de-a o cunoaște încă de la o vârstă fragedă.